CIA her şeyi biliyordu! CIA, 12 Mart 1971 darbesine giden sürece uzak değildi

ABD'nin kamuoyuna açtığı belgelere göre CIA 12 Mart 1971 darbesini iki yıl önce görmüş... Resmi belgelerde Muhsin Batur'a dikkat çekiliyor ve Demirel'e karşı olduğu söylenip "Darbe yapabilir" deniliyor. Ayrıca "Demirel, kendi partisinin yani Adalet Partisi'nin sağ kanadından muhalefet görebilir" ifadesi dikkati çekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2021 Güncelleme 10 Mart 2021, 07:01
CIA her şeyi biliyordu! CIA, 12 Mart 1971 darbesine giden sürece uzak değildi

İÇİNDEKİLER

ABD'nin kamuoyuna açtığı belgelere göre CIA 12 Mart 1971 darbesini iki yıl önce görmüş...

Resmi belgelerde Muhsin Batur'a dikkat çekiliyor ve Demirel'e karşı olduğu söylenip "Darbe yapabilir" deniliyor.

Ayrıca "Demirel, kendi partisinin yani Adalet Partisi'nin sağ kanadından muhalefet görebilir" ifadesi dikkati çekiyor.

Gördü de zaten... Bozbeyli başkanlığında bir grup 18 Aralık 1970'de AP'den ayrılarak 12 Mart'a giden düğmeye bastılar. 7 Ocak 1971 tarihli yani darbeden iki ay öncesine ait bir belgede ise hükümet etkisiz, asker huzursuzlanıyor, Demirel'in kardeşinin yolsuzluğu vs anlatılıyor.

Hükümet böyle giderse askerler müdahale edecek diyor.

17 Mart 1971 tarihli yani darbeden beş gün sonrasına ait belgede ise Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'ın kendisine karşı çıkabilecek yani karşı darbe yapabilecek 5 general, 9 albay ve orta rütbedeki subayları zorla emekliye sevk ettiği yazılmış.

YÖNETİME MÜDAHALE
12 Mart Muhtırası, 1971'de TSK komuta kademesinin imzasıyla dönemin cumhurbaşkanına verildi. Hükümet istifaya zorlandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde meydana gelen dördüncü; başarılı olmuş ikinci ve emir-komuta zinciri içerisinde yapılmış ilk askerî darbe eylemidir. Başbakan Süleyman Demirel'in istifa etmek zorunda kaldığı bu süreçte Türkiye, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı "ara rejim" dönemine girdi.