İnsan Hakları Eylem Planı nedir? İnsan Hakları Eylem Planı içeriği nasıl?

İnsan Hakları Eylem Planı nedir sorusuna arama motorlarında yanıt aranıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı'nın 2 Mart günü başlayacağını duyurmuştu. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı planın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, İnsan Hakları Eylem Planı nedir?

Giriş Tarihi 02 Mart 2021, 13:11 Güncelleme 02 Mart 2021, 13:27
İnsan Hakları Eylem Planı nedir? İnsan Hakları Eylem Planı içeriği nasıl?

İÇİNDEKİLER

İnsan Hakları Eylem Planı nedir? İnsan Hakları Eylem Planı içeriği vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan birisi oldu. Başkan Erdoğan'ın başlayacağını duyurdu İnsan Hakları Eylem Planı hakkında araştırmalar sürüyor.dalet Bakanlığı'nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı'na göre, kamu görevine yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI NEDİR?

İnsan Hakları Eylem Planı, Cumhuriyet'in 100. yılına girmeye hazırlanan Türkiye'nin temel politika belgesi olacak. Plan, mevzuat ve idari faaliyetleri hukuki öngörülebilirlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelinde ele alacak.

Mülkiyet hakkına, kazanılmış haklara, suç ve cezanın şahsiliğine, masumiyet karinesine güçlü bir vurgu yapılan planla, bu alanlarda çeşitli değişiklikler hedefleniyor. Bunun yanı sıra planda, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını, hakimlik teminatını ve adalete erişimi güçlendirecek önemli faaliyetler öngörülüyor.

AMACI NEDİR?

Planın nihai amacının "yeni ve sivil bir anayasa yapmak" olduğu belirtiliyor. 2 Mart, bu nedenle aynı zamanda yeni anayasa çalışmaları için milat anlamı taşıyor.

İnsan Hakları Eylem Planı, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisi ile 11. Kalkınma Planı temelindeki reform ve ilerleme iradesine dayanıyor.

Uygulamadaki sorunların çözümüne yönelik üst düzey farkındalık ve güçlü bir koruma sisteminin oluşturulmasını öngören Eylem Planı ile hak ve özgürlükler alanını geliştirici değişiklikler, mülkiyet hakkı ve sözleşme hürriyetine ilişkin kişileri koruyucu faaliyetler de hedefleniyor.

Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesinin de ön planda tutulduğu çalışmada, hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması geniş yer alıyor.

Kırılgan kesimlerin korunması, toplumsal refahın güçlendirilmesiyle ilgili önemli adımları içeren İnsan Hakları Eylem Planı'nda ayrıca kişinin maddi ve manevi bütünlüğü, özel hayatının güvence altına alınması, mülkiyet hakkının daha etkin korunması, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Eylem Planı, insan hakları standartlarının yükseltilmesine yönelik 9 amaç ve 11 temel ilkeden oluşuyor.