Kemik iliği kanseri belirtileri neler? Kemik iliği kanseri tedavisi var mı?

Gündemde arama motorları üzerinden binlerce kişi Kemik iliği kanseri belirtileri neler? Kemik iliği kanseri tedavisi var mı? sorularının yanıtlarını merakla sorguluyor. Bir döneme damgasını vuran hala şarkıları severek dinlenen Hüner Coşkuner’in kemik iliği kanseri olduğu ve hastalığından dolayı yoğun bakıma kaldırıldığı haberi gündeme bomba gibi düştü ve hayatını kaybettiği haberi sevenlerini üzdü. Bir yandan da bu hastalık hakkındaki bilgiler araştırılır oldu. İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 04 Şubat 2021, 23:35 Güncelleme 04 Şubat 2021, 23:38
Kemik iliği kanseri belirtileri neler? Kemik iliği kanseri tedavisi var mı?

İÇİNDEKİLER

Kemik iliği kanseri belirtileri neler? Kemik iliği kanseri tedavisi var mı? sorgulamaları sıklıkla yapılıyor. Başarılı ses sanatçısı Hüner Coşkuner'in hayatını kaybetmesinin ardından yıllardır bu hastalıkla boğuştu haberi sevenlerini üzüntüye boğdu. Gündemde vatandaşlar Kemik iliği kanseri hastalığına dair bilgileri araştırır oldu. Işte ayrıntılar…

KEMİK İLİĞİ KANSERİ NEDİR?

Kemik iliği kanseri, ilik içerisinde yer alan hücrelerin anormal bir şekilde bölünmesi, dolayısıyla da sayılarını artırmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Lösemi ve lenfoma da kemik iliğindeki hücrelerin artışıyla meydana gelen kanserler olmakla beraber, en sık görülen kemik iliği kanseri multipl miyelomdur.

Multipl Miyelom, asıl görevi vücuda giren mikroorganizmaları tanımak ve bu mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesini sağlayan antikorları üretmek olan plazma hücrelerindeki anormal artışla karakterize bir kanserdir.

KEMİK İLİĞİ KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hiç belirti göstermeyen hastalar olabileceği gibi birden fazla belirti gösteren hastalar da olabilir. Belirtilerin şiddeti de kişiler arasında değişkenlik gösterebilir. Sık karşılaşılan belirtiler:
· Kemik Ağrısı: Multipl Miyelomda görülen ağrı, başlıca kanserin etkilediği kemiklerde görülür. Genellikle sırt, kaburga ve kalça kemiklerinde ağrı olur. Ağrı, donuk bir karakterde olabileceği gibi hareketle kötüleşen tipte bir ağrı da gözlenebilir.
· Kemik Kırıkları: Miyeloma, kemiklerin güçsüzleşmesine ve kolay kırılabilir hale gelmesine neden olur. Özellikle omurga ve uzun kemikler (kol ve bacak kemikleri), sıklıkla etkilenen kemiklerdir. Omurgada meydana gelen kırıklar omurilikte hasara neden olabilir. Sinirlere bası sonucu meydana gelen hasar; bacak ve ayakta hissizlik ve güç kaybı, karıncalanma, mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Omurilik hasarı oldukça ciddi bir durumdur. Bu durumdan şüphelenildiğinde acil bir şekilde en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.
· Anemi (Kansızlık): Multipl Miyeloma, kemik iliğinin normal işleyişini bozacağından kırmızı kan hücrelerinin üretiminde azalmaya neden olabilir. Anemi olarak bu adlandırılan bu hastalığa sahip kişilerde; çabuk yorulma, güçsüzlük, nefes nefese kalma, kalpte çarpıntı gibi durumlar gözlenebilir. Anemi, Multipl Miyeloma bağlı olarak görülebileceği gibi, bu hastalığın tedavisi sırasında yan etki olarak da görülebilir.
· Tekrarlayan Enfeksiyonlar: Multipl Miyelom hastalarında bağışıklık sistemi elemanları arasındaki denge bozulmuştur. Bu durum enfeksiyon ile mücadele gücünün azalmasına neden olur. Hastalarda sık sık tekrarlayan ve uzun süren enfeksiyon hastalıkları görülür.
· Kan Kalsiyum Düzeyinde Artış: Sağlıklı bir vücutta, kandaki kalsiyum seviyesi belirli bir aralık içerisinde tutulur. Kalsiyum düzeyinin bu aralığın altına düşmesi ya da üstüne çıkması ciddi sonuçlara neden olabilir. Multipl Miyelom hastalarında, kemikten kana anormal derecede kalsiyum salınımı olursa kan kalsiyum seviyesi artar. Bu durum hiperkalsemi olarak adlandırılır. Hiperkalsemi; aşırı susama, hasta hissetme, karın ağrısı, sık idrara çıkma, kabızlık, bilinç bulanıklığı gibi durumlara yol açar. Hiperkalsemi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, bu belirtilere sahip kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları faydalı olacaktır.

· Anormal Kanama: Miyelom hastalarında, kanın pıhtılaşmasını sağlayan plateletlerin üretilmesinde bir azalma meydana gelebilir. Bunun sonucunda hastalarda tekrarlayan burun kanamaları, diş eti kanamaları görülebilir. Kadın hastalarda yoğun adet dönemleri de yine görülebilecek belirtiler arasındadır.
· Kan Akışkanlığında Azalma: Kanın daha koyu hale gelerek akışkanlığının azalması, miyelom hastalarında görülebilen bir durumdur. Bu durum; bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi sorunlara yol açabilir.
· Böbrek Rahatsızlıkları: Multipl Miyelom, böbreklerde hasara yol açarak böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek bir tabloya neden olabilir. İştah ve kilo kaybı, el ve ayakta şişme, yorgunluk ve halsizlik, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve sürekli hıçkırık; böbrek yetmezliğinde görülebilecek belirtilerdir.

KEMİK İLİĞİ KANSERİ TEDAVİSİ VAR MI?

Tedavi ile belirtileri hafifletmek, hastalığın komplikasyonlarını kontrol altına almak, hastanın durumunu stabilize etmek ve multipl miyelomun ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Herhangi bir belirti göstermeyen hastalarda tedaviye ihtiyaç olmayabilir. Fakat hastanın düzenli aralıklarla periyodik kan ve idrar testleri yapılarak takip edilmesi gerekir. Belirli veya bulgular varsa ya da takipler sırasında hastalıkta ilerleme tespit edilirse tedaviye başlanır. Multipl myelomda kullanılan çeşitli tedavi seçenekleri bulunur.

Hedefe yönelik tedavi. Hedefe yönelik ilaç tedavisi, kanser hücrelerinde belirli anormalliklere odaklanır. Bu ilaçlar koldan bir damar yoluyla veya ağızdan hap şeklinde verilebilir.
Biyolojik tedavi. Bu grup ilaçlar, miyelom hücreleri ile savaşmak için vücudun bağışıklık sistemini kullanır. Biyolojik tedavi kanser hücrelerini tanımlayan ve saldıran bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirir.
Kemoterapi. Miyelom hücreleri ile birlikte sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verir ve hızlı büyüyen hücreleri öldürür. Kemoterapi ilaçları damardan veya hap şeklinde ağızdan verilebilir. Kemik iliği nakli yapılacaksa öncesinde yüksek doz kemoterapi ilaçları kullanılır.