Elazığ'da deprem sonrası inşa edilen binlerce konut Başkan Erdoğan'ın katılımıyla hak sahiplerine verildi

Son dakika haberi... Son dakika haberine göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim törenine katıldı. Başkan Erdoğan, törende önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Devlet yük değildir, yük alır. Devlet vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Biz de Cumhur İttifakı olarak bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Biz Elazığ'a şehir hastanesini de yaptık mı? Yaptık. Eğer bu hastaneler olmasaydı biz o geceyi nasıl atlatırdık? Okullarımızla, her şeyimizle hizmetinizdeyiz. Bundan sonra yapacağımız çok işimiz var biliyorum. 6 ay içinde geri kalanları da bitireceğiz." dedi. Başkan Erdoğan, "Malatya'da 1195 konutu hizmete sunduk, bugün Elazığ'da 5 bin 500 konutu daha teslim ederek toplam 8 bin ailemizi yeni evlerine kavuşturduk." açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 25 Ocak 2021, 06:59 Güncelleme 25 Ocak 2021, 17:17
Elazığ’da deprem sonrası inşa edilen binlerce konut Başkan Erdoğan’ın katılımıyla hak sahiplerine verildi

İÇİNDEKİLER


Başkan Erdoğan, Elazığ Depremi'nin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim törenine katıldı.

Başkan Erdoğan'ın törende yaptığı açıklamaları şöyle:

1 yıl önce hüzünlüydük, dertliydik zira burada gözyaşı vardı. Burada planlarımız depremle birlikte yıkılmıştı. Sağ olsun tüm bakan arkadaşlarım gece demediler, gündüz demediler ve burada kurumlarımızla beraber bir taraftan depremde binaların altında kalan vatandaşlarımızı çıkarmaya gayret ettiler.

Biz size söz verdik. Biz bunların çok daha iyisini yapacağız. Yıkılan bina yapılır ama giden can geri gelmez. Bize o ortaya koyduğunuz tavırla güç verdiniz. Gerek İçişleri Bakanım Süleyman Soylu Bey, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanım Murat Kurum Bey, gerek şu an Başkan Yardımcım olarak görev yapan Fuat Bey, valilerimiz, belediye başkanlarımız hep birlikte bu işin takibini yaptılar. Çalıştılar, koşturdular.

Devlet yük değildir, yük alır. Devlet vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Biz de Cumhur İttifakı olarak bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Biz Elazığ'a şehir hastanesini de yaptık mı? Yaptık. Eğer bu hastaneler olmasaydı biz o geceyi nasıl atlatırdık? Okullarımızla, her şeyimizle hizmetinizdeyiz. Bundan sonra yapacağımız çok işimiz var biliyorum. 6 ay içinde geri kalanları da bitireceğiz.

"KALAN 12 BİN KONUTU DA YAZA KADAR TAMAMLAYIP TESLİM EDECEĞİZ"

Elazığ ve Malatya başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgemizi etkileyen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem anından itibaren tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Evleri yıkılan vatandaşlarımıza yeni konutlar inşa etmek için kolları sıvadık. Elazığ'da 4 bin 767 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Elazığ'da 20 bin, Malatya'da 6 bin yeni konutun inşasına karar verdik.

Toplamda 8 bin ailemizi yeni evlerine kavuşturmuş oluyoruz. Kalan 12 bin konutu da yaza kadar tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla Elazığ'da yaklaşık 100 bin insanımız için modern, güvenli yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz.

Marmara Depremi'nin ardından yapılan hukuki düzenlemelerinin uygulama haline dönüşmesi de kolay olmamıştır. Geçtiğimiz yılın başında Elazığ, Malatya, ardından ekimde İzmir Depremi'ni yaşadık. Bilim insanları ülkemizin üzerinde bulunduğu fay hatlarındaki hareketleri inceleyerek yeni depremlere hazırlıklı olmamız konusunda ikaz ediyor. Milyonlarca yapının dönüşümünün öyle kolay olmadığını sanıyorum.

"SON 8-9 YILDA 1,5 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADIK"
Kentsel dönüşüm çalışmalarına öncülük ederek yapı stokumuzu güvenli hale getirmenin gayreti içerisindeyiz. Son 8-9 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayarak, 6 milyon insanımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Riskli yapı statüsünde yenilemesi devam eden konut ve iş yeri sayısı 688 bini geçti. 677 bin bağımsız birimin tahliye işlemini tamamladık. Sadece İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları 10 milyon metrekare büyüklüğü bulan bir alana yayılmış bulunuyor.

Ülkemizin şehirleşme kalitesini yükseltmeyi de hedefliyoruz. Yeni projelerimizin tamamını yatay mimar stratejisiyle hazırlıyoruz. Dikey mimari hele hele deprem bölgesinde bizim için intihardır.

"ELAZIĞ'A 18 YILDA TOPLAM 16 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPTIK"
Elazığ'a son 18 yılda toplam 16 milyar lira tutarında yatırım yaptık. Bu çerçevede eğitimde 2 bin 518 adet yeni derslik yaptık, yurt binaları inşa ettik, farklı branşlarda spor tesisleri açtık. 1038 yataklı şehir hastanemizle birlikte 37 sağlık tesisi kazandırdık. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 33 kilometreden 362 kilometreye çıkardık. Önümüzdeki dönemde Elazığ'ı her alanda çok büyük yatırımlarla buluşturmaya devam edeceğiz. Deprem anından bugüne kadar Elazığ'ın yaralarını sarmak için çalışan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

HAVADAN İNCELEDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ Depremi'nin birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek anma ve deprem konutları anahtar teslim törenine katılmak üzere kente geldi. Erdoğan, deprem konutlarını helikopterden inceleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan bilgi aldı.

KONUTLAR HAKKINDA
Geçtiğimiz yıl Elazığ'da meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 şiddetindeki depremin yaraları sarılıyor. Büyük bir yara alan kentteki hasarlı binalar pandemiye rağmen büyük bir hızla yenilendi ve 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı.



#ELAZIĞA8BİNKONUT
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Elazığ depremi sonrası yapılan konutlarla ilgili son rakamların yer aldığı bir videoyu paylaştı. Altun, paylaşımında, "İlk andan itibaren Elazığ'daydık. Depremden sadece 6 ay sonra 2517 konutu depremzedelere teslim ettik.



Bugün de 5500 konutu daha teslim ederek #Elazığa8binKonut kazandırmış oluyoruz. Cumhurbaşkanımız sayın @RTErdogan liderliğinde çalışıyoruz. Ölenlerimize binlerce rahmetle..."
ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından şehir merkezi ve şehrin farklı noktalarında 20 bin konut planlandı.

Pandemiye rağmen depremden 6 ay sonra 2 bin 500 konut teslim edilirken, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 5 bin 500 ev daha hak sahiplerine verilecek.

Böylelikle yıl içinde 8 bin konut tamamlanırken, kalan 12 bin konutun da haziran ayına kadar teslim edilmesi planlanıyor. Depremden etkilenen Malatya'da ise bugüne kadar 6 bin 300 konutun ihalesi yapılırken bin 200'e yakın konut tamamlandı.

Yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında toplam 77 bin bina incelendi. 4 bin 764 binanın da yıkımı gerçekleştirildi. Konutların teslim töreninden önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum proje alanını gezdi.

26 BİN YENİ YUVA
Kurum, "Buradaki dönüşüm hamlemiz; Elazığ tarihinin en büyük, en kapsamlı, en hızlı deprem dönüşümüdür. Yaklaşık 100 bin Elazığlı kardeşimizin, çocuklarımızın hayatını ilgilendiren bir dönüşüm hamlesi gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, kısa süre önce Elazığ'da yaşanan 5.3 şiddetindeki depremden sonra orta hasardan ağır hasara geçen 3 bin 800 bağımsız bölüm tespit ettiklerini, bu konutlar için gereken çalışmaların en kısa sürede yapılacağını söyledi.

Bakan Kurum, TOKİ'nin tamamen yerli ve milli kaynakları kullanarak, ihtiyaç duyulan malzemelerin büyük oranda bölge esnafından temin ederek, Elazığ ve Malatya'da toplam 26 bin yeni yuva inşa ettiğini söyledi.

Bakan Kurum, şöyle konuştu: "Sürsürü, Bizmişen, Yazıkonak, Akçakiraz, Aksaray, Karşıyaka, Abdullahpaşa ve Gümüşkavak mahallelerimizde, altı ay gibi kısa bir sürede, tam 2 bin 517 konutumuzu depremzede kardeşlerimize teslim ettik. Elazığ'ımızda TOKİ eliyle, 136 derslikli 8 okul inşa ediyoruz. Yine, Malatyalı kardeşlerimiz için yaptığımız 100'ü köy evi olmak üzere bin 195 konutumuzu da teslim ettik. Projelerimizi vatandaşlarımızın istekleri, talepleri, rızaları doğrultusunda yürütüyoruz."

Malatya'daki çalışmalara da değinen Kurum, şunları söyledi: "Malatyalı kardeşlerimiz için yaptığımız bin 195 konutumuzu da teslim ettik. Projelerimizi vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda yürütüyoruz."

YÜZDE 60'INI DEVLET ÖDEYECEK
Teslim
edilen konutlarda hak sahiplerine daire bedeli için yüzde 40 destek sağlandı. Teslim edilen konutlarda hak sahipleri alacakları yeni dairelerin sadece yüzde 60'ının parasını ödeyecek.

Daireler iki yılı ödemesiz 18 yıl vadeyle faizsiz şekilde yapılacak. Taksitler ise bölgesine göre 2+1'lerde aylık 600, 3+1'lerde aylık 700 TL'den başlıyor. Şerefiye ve metrekaresine göre aylık taksitler 950 liraya kadar çıkıyor.

Bazı hak sahiplerinin ise teslim aldıkları evlerini şimdiden bin 800 TL'ye kiraya verdiği öğrenildi. Elazığ'daki deprem konutlarının 13 bini rezerv alanlarda geri kalanları ise yıkılan konutların yerinde yapılıyor.


İSTİHDAM BÖLGE HALKINDAN SAĞLANDI
Edinilen bilgilere göre, Elazığ ve Malatya'da yapılacak konutların yatırım değeri yaklaşık 7 milyar TL'yi bulacak. İnşa edilen 20 bin konut için kullanılan malzemenin yüzde 80'i Elazığ'dan temin edilerek, bölgenin ekonomisi de kalkındırıldı.

Aynı anda başlayan 20 bin konuta malzeme yetiştirmek için çevre illerden de destek alındı. Projelerin istihdamı da Elazığ halkından sağlandı. Yeni evlerine geçen vatandaşlar ise projeden memnun olduklarını son yaşanan 5.3 büyüklüğündeki depremi yeni evlerinde hissetmediklerini ifade etti.

TELEGRAM'DAN PAYLAŞTI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Telegram hesabından bir mesaj paylaştı. Başkan Erdoğan, "Saat 2 civarında, 24 Ocak Elazığ depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimizi yad edecek, depremden etkilenen vatandaşlarımız için rekor sürede inşa ettiğimiz deprem konutlarının anahtar teslim törenini gerçekleştireceğiz. 5.500 konut yarın sahiplerini bulacak. Daha sonra Çaydaçıra'da, "İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Merkezi"ni açacağız." dedi. Erdoğan mesajında günlük programının detaylarına yer verdi.

İL KONGRELERİ
Yeni hizmet ve projelerle dolu bir hafta sonunun ardından mesaimize saat 11 buçukta AK Parti'mizin Denizli, Mersin ve Uşak il kongreleriyle başlayacak, ardından Elazığ'a gideceğiz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN