E-Okul karne notları görüntüleme sorgulama! Not ortalaması hesaplama! Lise karne notları nasıl verilecek?

E-Okul karne notları görüntüleme sorgulama ekranı öğrenciler tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Not ortalaması hesaplama yapmak isteyen öğrenciler karne notlarını görüntüleme istiyor. Lise karne notları nasıl verilecek sorusuna da lise öğrencileri yanıt arıyor. 1. dönemin sonuna yaklaştığımız günlerde milyonlarca ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi tatile girecek. Tatil öncesi en merak edilen konulardan birisi ise karne notları oldu. İşte E-Okul karne notları sorgulama ekranı!

Giriş Tarihi 18 Ocak 2021, 12:33 Güncelleme 18 Ocak 2021, 12:33
E-Okul karne notları görüntüleme sorgulama! Not ortalaması hesaplama! Lise karne notları nasıl verilecek?

İÇİNDEKİLER

Lise karne notları nasıl verilecek? E-Okul karne notları görüntüleme sorgulama yapan öğrenciler not ortalaması hesaplama için araştırma yapıyor. Notlarını öğrenmek isteyen öğrenciler E-Okul VBS karne notları sorgulama sistemine akın etti.

DERS NOTU HESAPLAMA

Ders notu hesaplama işlemi öğrencinin karne notunu belirleyen en önemli unsurdur. Öğrencilerin dönem içerisindeki yazılı, sözlü, performans, proje vb. gibi notların ortalaması bulunarak hesaplanır. Ortalama hesaplama işlemi notların toplamı, not sayısına bölümü ile bulunur.

Örnek hesaplama:

Matematik 1. yazılı sonucu: 70

Matematik 2. yazılı sonucu: 80

Matematik 1. performans notu: 90

Matematik 2. performans notu: 100

70 + 80 + 90 + 100 = 340 / 4 = 85 (4 rakamı toplam not sayısıdır.)

Ders notu ortalaması: 85 olacaktır.

İlkokul not ortalaması hesaplama

İlkokul ve ortaokul yani 1 ile 8 sınıf arasındaki öğrenciler için ders notu hesaplama yöntemi aynıdır. Projeler, performansa yönelik çalışmalar, sözlü ve yazılı sınavlardan aldıkları puanların ortalaması hesaplanarak bulunur. İlkokul ve ortaokul not ortalaması hesaplama yöntemi için şu adımları kullanabilirsiniz:

Yazılı Sınav:

Yazılı Sınav:

Yazılı Sınav:

Proje Görevi:

Ders Etkin. Katılım:

Aldığınız notları yazın. Eğer daha fazla proje ödevi veya benzer puanlarınız varsa ekleme yapabilirsiniz. Aldığınız notları ilgili bölüme yazın. Daha sonra girdiğiniz notların hepsini toplayıp girdiğiniz not sayısına bölün.

Kredili sistem not ortalaması

Kredili not sistemi genellikle üniversitelerde kullanılmaktadır. Öğrencinin not ortalaması burada; öğrencinin dönem içinde almış olduğu ders sayısı, her dersin kredi puanı gibi etkenler ile bulunur.

Not sistemi: AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD, FF

Dönem ders sayısı: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15

Ders Kredisi: 0,5 , 1, 1,5 , 2, 2,5 , 3,5 , 4

Genel tüm dönemlerde elde ettiği ağırlıklı krediler toplamının toplam ders kredisine bölünmesiyle hesaplanır.

Her dersin kredi sayısı ile o derste alınan notun başarı puanının çarpılması sonucu ağırlıklı krediler toplamı elde edilir.

Tüm derslere ait başarı notları ve derslerin kredi sayısı kullanılarak hesaplanan puan türü de genel akademik ortalamayı verir.

LİSE KARNE NOTLARI NASIL VERİLECEK?

Bakan Selçuk, liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabileceğini belirtti.

Üniversiteye giriş sınavında belirleyici bir rol taşıyan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) öğrencilerin dönem sonu karne notlarıyla belirleniyor. Adil bir ölçme ve değerlendirme süreci yaşanması için Milli Eğitim Bakanlığı lise birinci dönem karne notlarının ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlarla belirlenmesi kararını aldı.

"Evet dijital bir karne var çünkü bizim yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz tabii ki yok. O yüzden de bir dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir. Biz mevzuatın esnekliği içerisinde çocuklarımız ve velilerimiz açısından en kolay hangisi oluru düşünmeye çalışıyoruz. Hatta bazen şunu yapıyoruz; olağanüstü dönemler için ihtiyaç duyulabilecek bazı hususlar, mevzuatın içerisinde olmayabiliyor. O yüzden de biz kimi zaman mevzuatta değişiklik yapıp, alanı rahatlatmaya çalışıyoruz.''

KARNE NOTU NASIL BELİRLENECEK?

Öğrencilere karne notları ise derse katılım puanı üzerinden hesaplanarak verilecek. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi ile sınırlı olmak kaydıyla dönem puanı belirlenirken, 1. 2. ve 3. sınıflarda dönem sonu işlemleri, ilgili yönetmelikte belirtildiği şekliyle uygulanmaya devam edecek, 4. sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak.

5. 6. 7. ve 8. sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanları ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak.

Bakan Ziya Selçuk yaptığı açıklamada, İlkokul ve Ortaokul öğrencilerinin karne notlarını ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alınacağını bildirdi.

MEB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, "İlkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir yazılı/uygulama puanları ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacaktır. Sınav notu bulunmayan şubelerin sınavları, okul ortamında ve sosyal mesafe/hijyen tedbirlerine uygun olarak seyreltilmiş gruplar hâlinde gerçekleştirilecektir.