İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşme nedir?

İstikşafi ne demek? Türkiye ve Yunanistan arasında 5 yıl aradan sonra başlayacak istikşafi görüşme nedir? Türkiye'nin davetinin ardından Atina ve Ankara'nın, Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunlarını ele almak için istikşafi görüşmeleri başlatacak. Peki istikşafi ne demek? İstikşafi TDK anlamı nedir?

Giriş Tarihi 12 Ocak 2021, 12:28 Güncelleme 12 Ocak 2021, 12:28
İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşme nedir?

İÇİNDEKİLER

İstikşafi ne demek? İstikşafi TDK anlamı nedir? İstikşafi görüşme nedir? Türkiye ve Yunanistan arasında 5 yıl aradan sonra Ege ve Doğu Akdeniz meselelerinin ele alınacağı istikşafi görüşme yapılacak. Peki istikşafi görüşme nedir?

İSTİKŞAFİ NE DEMEK?

İstikşafi kelimesi birden fazla anlam taşıyabilmektedir. İstikşafi, Arapça kökenli bir sözcüktür. TDK verilerine göre araştırma anlamına gelmektedir. Bu kelimenin kökeni 1500 yıllarda yer alan bazı kaynaklarda da rastlandığı gibi uzun yıllara dayanmaktadır. İstikşafi, bulgulama, çaba, emekle bulma anlamları da taşımaktadır.

Eski kaynaklarda istikşafi kelimesi için genellikle çıkarsama anlamı görülmekte olsa da güncel dilde yoklama anlamı ile moda olmuştur.

Diplomatik bir terim olan istikşafi görüşmeler, keşif, tanıma amaçlı görüşme anlamına geliyor.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME NEDİR?

Türkiye ve Yunanistan arasında ilk istikşafi görüşmeler, 2002'de Ankara'da, iki ülkenin dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında başlatıldı.

Taraflar, 2016'ya kadar 60 tur görüşme gerçekleştirdi. Bunun ardından Yunanistan'da dönemin Çipras hükümetinin isteksiz tutumu nedeniyle istikşafi görüşmelerde yeni bir tur düzenlenemedi.

Yakın dönemde Doğu Akdeniz'de artan gerginlik ise taraflar arasında diyaloğun tesis edilmesinin önemini tekrar ortaya koydu.