Ezan okunurken namaz kılınır mı? Ezan okunmadan namaz kılınmışsa ne olur?

Milyonlarca Müslüman alemi Ezan okunurken namaz kılınır mı? Sorusunun yanıtı merak edilerek gündemde sıkça araştırılanlar arasında yer alıyor. İslamiyetin 5 şartından biri olan namazı beş vakit kılmak gerekir. Vatandaşlar ezan vakitlerini merak ederek her gün arama motorları üzerinden çok fazla araştırıyor. Peki ezan okunmadan namaz kılınmışsa ne olur? Ezanı beklemeden namaza duran kişiler de bu sorunun yanıtını merak ediyor. İşte tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 07 Ocak 2021, 14:18 Güncelleme 07 Ocak 2021, 14:18
Ezan okunurken namaz kılınır mı? Ezan okunmadan namaz kılınmışsa ne olur?

İÇİNDEKİLER

Ezan okunurken namaz kılınır mı? Ezan okunmadan namaz kılınmışsa ne olur? Sorularının yanıtları binlerce kişi tarafından merak edilerek sıklıkla araştırmaya başladı. İslam alemi namaz kılacağı zaman ezanın okunmasını bekliyor bazen ise bu vakitten önce kılabiliyor. Peki ezan okunmadan namaza duran kişilerin ibadeti kabul olur mu, namazın yeniden kılınması gerekir mi?

EZAN OKUNURKEN NAMAZ KILINABİLİR Mİ?

Ezanı dinleyip, ezan bittikten sonra namaza başlamak en güzelidir. Ancak ezan bitmeden namaza başlayanın namazı geçerlidir.

Önemli olan vaktin girmesidir. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

Bununla beraber, acil bir durum yoksa, ezanı dinlemek, müezzinin dediklerini tekrar etmek sünnet olduğu için bu sünnetleri yerine getirdikten sonra namaza durmak güzel olur.

EZAN BİTMEDEN NAMAZA DURULMUŞSA NE OLUR?

Namaz için önemli olan vaktin girmesidir. Vakit girdiği halde ezanı beklemeden namaz kılınabilir. Bu bakımdan vakit girdikten sonra farz namaza durulmuşsa namaz geçerlidir. Ancak vakit girmeden namaz kılınmışsa bu namazı iade etmek gerekir.

EZAN OKUNMADAN NAMAZ KILINMIŞSA NE OLUR?

Farz namazlarla bunların sünnetleri için, vitir namazı, teravih namazı, cuma ve bayram namazları için vakit bir şarttır. Şöyle ki: Farz namazlar, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından ibarettir. Cuma namazı da öğle vakti içinde yerine getirilir. Bu namazların vakitlerini bilmek farz olan bir görevdir. Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır.

Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir. Vakit girdiği halde ezan okunmamış ise kılınan namazlar geçerlidir; yeniden kılınmaz. Bu ölçüye göre hareket etmeniz gerekir.

Buna göre vakit girdiği halde henüz ezan okunmadan namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ama vakit girmemişse henüz namaz farz olmadığından kılınan namaz da vakit namazı yerine geçmez; yeniden kılınması gerekir.