Son dakika: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan yerli aşı açıklaması! Faz 2 çalışmaları için tarih verdi

Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Genel Kurulu'nda 2021 yılı bütçe görüşmeleri kapramında konuşma gerçekleştirdi. Koca koronavirüse karşı yerli aşıda Faz 2 çalışmalarının 25 Aralık'ta başlanacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in iddialarını da yalanladı.

Giriş Tarihi 12 Aralık 2020, 22:15 Güncelleme 13 Aralık 2020, 01:20
Son dakika: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yerli aşı açıklaması! Faz 2 çalışmaları için tarih verdi

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Genel Kurulu'nda 2021 yılı bütçe görüşmeleri kapramında konuşma gerçekleştirdi.

ŞEHİR HASTANELERİ MÜJDESİ
Bakan Koca, şehir hastanelerinde hasta garantisi verildiği iddiaları doğru olmadığını söyleyerek, "Genel bütçe kaynaklarıyla yaptığımız şehir hastanelerimizi hizmete almaya devam ediyor. 3 şehir hastanesi Samsun, Aydın, Trabzon ihale süreçleri genel bütçeden tamamlanmış olup, inşaat çalışmasına başlanmaktadır. Bunun dışında bin 750 yataklı Şanlıurfa herbiri biner yataklı Ordu, Denizli, Sakarya, Diyarbakır, Antalya, Rize ve 750 yataklı Mardin şehir hastanelerini de sırayla yaparak 2023 yılından önce hizmete açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.



Covid-19 ile ilgili olarak yapılan kısıtlamalardan bahseden Baka Koca, "Bu dönemde özellikle Dünya sağlık Örgütü Türkiye için geliştirilen kit noktasında 20 tane DSÖ sitesinde kabul edilebilirliği olan kit söz konusu. Bunlardan bir tanesi de Türkiye'de. Kit konusunda biz bir kite 8.75 dolar vererek almaya başlamıştık. Bu kiti yerlileştirmiş olduk. Biz yerlileştirdiğimizde 32 liraya aldık. Bir iki ay geçtiğinde yeni uygunluk alan firmalar oldu. Toplam 12 tane kit üretildiği dönem oldu. İhaleye çıktık. 6 firma ihaleye girdi. Kit 9.8 liraya düştü. '1.7 milyon kit fiyatını 9.8 liraya çekeceksiniz' dedik" diye konuştu.

AŞI ÇALIŞMALARI
Koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin konuşan Bakan Koca, şunları kaydetti:
"16 aşı çalışması yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi klinik öncesi dönemi başarıyla tamamlayarak, insan denemelerine başlamıştır. Faz 2 çalışması 25 Aralık'ta başlanacaktır. Faz 2 için üretime 3 gün önce başlandı. Kendi aşı çalışmalarımız bir yana, dünyada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış aşılara en erken dönemde erişebilmenin gayrete içindeyiz. Yerli aşı Nisan ayında yapacağımızı ümit ediyorum."

Koca, 130 bin sağlık çalışanına Covid-19 bulaştığını söyleyerek, 225 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini kaydetti.

CHP'Lİ VEKİLİN İDDİALARINA YALANLAMA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in Kovid-19 kitleri ve e-nabız sisteminin bakan yardımcısıyla bağlantılı bir şirket tarafından yapıldığı yönündeki iftiralarına yanıt verdi. Bakan Koca özetle şunları söyledi:

KİTİ YERLİLEŞTİRDİK
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye için 20 tane DSÖ sitesinde kabul edilebilirliği olan kit söz konusu, bunlardan birisi de Türkiye'de üretilen kit oldu. Bütün ülkeler hiçbir sertifika istemeden bu kite ulaşabilir duruma geldi. Kit konusunu ben bütçede komisyonda söylemiştim, biz bir kite 8.75 dolar vererek yurtdışından almaya başlamıştık. Erken dönemde DSÖ'nün onay verdiği kitten söz ediyorum erken dönemde bunu yerlileştirdik. Yerlileştirdiğimizde 32 liradan almaya başladık. Yurtdışından 8.75 dolardan alıyorduk. Devamında bir iki ay geçtiğinde yeni ruhsat alan uygunluk alan firmalar oldu, bunun üzerine biz bu firmalara kiti bize kaça vereceklerini sorduk. 8 dolardan aşağı veren olmadı. 12 tane yerli üretilen kit noktasına geldik. İhaleye çıktık, 6 firma ihaleye girdi, 6 firma ihaleye girince fiyatı 9.8 liraya düştü.



FİRMAYI ÇAĞIRDIK FİYATI DÜŞÜRDÜK
Bu kitten sonra daha önce bizim aldığımız 1.7 milyon kitten bahsediyorum. Firmayı çağırarak kitlerin fiyatını 9.8 liraya çekeceksiniz dedim. Peki devamında 9.8 liraya çekmek kamunun mantığına uygun mu ben bunu yaptım. Demin bu kürsüden 83 milyona hitaben dendi ki biz bu kiti gündeme getirdik, biz getirdikten sonra siz geriye dönük işlem yaptınız. Faturanın tarihi 16 temmuz, peki bu ihaleden kaç gün sonra 7-8 gün sonra, siz bunu 19 ağustosta, yani faturadan bir ay sonra söylemişsiniz, 83 milyon vatandaşımıza nasıl açıklayacaksınız. Neden araştırmıyorsunuz.



E-NABIZA ÖDEME YAPILMADI
E-nabız şirketi ile ilgili ortaya attığınız iddia ile ilgili olarak ise, e-nabız Türk Telekom tarafından nisan 2015 yılında yapıldı. Peki Türksat tarafından da 2016'dan itibaren de hizmet verilmeye devam ediyor. 2015'de e-nabız ilk defa kuruluyor, 2015'den bu yana 1 liralık alışveriş gösterebileceğiniz bir fatura var mı? Bu millete söyleyeceğiniz sözünüz var mı, yazık değil mi? Bakın pandemi dönemindeyiz 83 milyon bir ve beraber olmak zorundayız.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN