
D vitamini faydaları nelerdir? D vitamini hangi besinlerde var? Sorgulamaları her gün binlerce kişi tarafından yapılıyor. Corona virüs vakalarının artmasıyla birlikte vatandaşlar ek tedbirler de almaya çalışıyor ve beslenmesine dikkat ediyor. Uzmanların D vitamininin önemine vurgu yapmasının ardından Covid-19'dan koruyor mu? Sorusunun yanıtı merak edildi ve D vitamini ile ilgili bilgiler sorgulananlar arasında yer aldı. İşte ayrıntılar…
Covid-19 testi yapılan 191 bin 779 kişiden alınan verilerin incelendiği bir çalışmada, kandaki D vitamini seviyeleri 20 ng/mL'nin altında olanların bu hastalığa yakalanma oranının 30 ng/mL üstünde yeterli seviyede D vitamini olanlara göre yüzde 54 daha yüksek olduğu görüldü
D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE VAR?
Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
Tereyağı
Ton balığı
Somon
Uskumru
İstridye
Karaciğer
Yumurta sarısı
Tatlı patates
Balık yağı
Mantar
Maydanoz
Yonca
Isırganotu
Yulaf
D VİTAMİNİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Hastalıklara karşı korur
Bağışıklık sistemini güçlü tutarak, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşabilir. Lupus, fibromiyalji, tiroid, inflamatuvar bağırsak hastalığı, metabolik sendrom, romatoid artrit, Crohn hastalığı, böbrek hastalıkları, multipl skleroz gibi kronik hastalıkların yanı sıra; grip, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır.
Depresyonu azaltır
Ruh halini düzenlemede, kronik yorgunluk, anksiyete ve depresyonu önlemede önemli rol oynayabilmektedir.
Kilo vermeye yardımcıdır
Araştırmalar ekstra kalsiyum ve D vitamininin iştahı bastırıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.