Hatay saldırısında dikkat çeken detay! Saldırı üssü Münbiç! Paramotor nedir?

Hatay'ın İskenderun ilçe merkezinde meydana gelen terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerin Münbiç’ten girdiği ortaya çıktı. Terör örgütünün teröristlere canlı bomba ve bombalı saldırı eğitimlerini de Münbiç’te verdiği belirtiliyor. Güvenlik uzmanları, terör örgütü PKK’nın Türkiye’de uzun zamandır saldırı gerçekleştiremediği, bu durumun örgüt içinde de sorgulandığı ve bu nedenle intihar saldırısı planladığı değerlendirmesi yaptı.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2020, 12:23 Güncelleme 27 Ekim 2020, 13:16
Hatay saldırısında dikkat çeken detay! Saldırı üssü Münbiç! Paramotor nedir?

İÇİNDEKİLER

Hatay'da dün gece etkisiz hale getirilen iki teröristin Türkiye'ye Münbiç'ten girdiği belirlendi. Güvenlik uzmanlarından alınan bilgilere göre terör örgütü PKK'nin Münbiç'i, Suriye'nin kuzeyi ve Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı bombalı saldırılar için üs olarak kullanıyor. Terör örgütünün teröristlere canlı bomba ve bombalı saldırı eğitimlerini de Münbiç'te verdiği belirtiliyor.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusunu teröristlerden temizlemek için başlatılan Barış Pınarı Harekatı sırasında Rusya, Münbiç'te terör örgütü PKK'nın varlığını sürdürmesine izin vermeyeceği açıklamıştı. Hatay'da şehir merkezinde etkisiz hale getirilen iki teröristle ilgili Münbiç'den 'paramotor' adı verilen araçla Amanoslar'a geçtikleri belirlendi.

Güvenlik uzmanları ve bölge kaynaklarının DHA muhabirine verdiği bilgilere göre, terör örgütü PKK, Münbiç'i, bombalı saldırıları ve teröristlerin eğitimi için üs olarak kullanıyor.

CANLI BOMBALAR TÜNELLERDEN GEÇİYOR
Terör örgütü Münbiç'ten Suriye'nin kuzeyinde Afrin ve Tel Abyad'da gerçekleştirdiği, onlarca sivilin yaşamını yitirdiği saldırılarda kullanılan bombalı araçları gönderiyor. Terör örgütü Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedeflediği bombalı saldırılar için de mühimmat ve teröristleri Münbiç'te hazırlıyor.

Terör örgütünün Münbiç'te oldukça rahat hareket ettiğini belirten güvenlik uzmanları, kuzeydeki Sajur Nehri üzerinden Cerablus'a giden çok sayıda terör tüneli olduğunu bildirdi. Bu tünellerden terör saldırıları için sızmalar yapıldığını belirten güvenlik uzmanları, teröristlerin Türkiye'nin SİHA ve İHA'larından kaçınmak için her yolu denedikleri belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ SIKIŞTI İNTİHAR SALDISI PLANLADI
Güvenlik uzmanları, terör örgütü PKK'nın Türkiye'de uzun zamandır saldırı gerçekleştiremediği, bu durumun örgüt içinde de sorgulandığı ve bu nedenle intihar saldırısı planladığı değerlendirmesi yaptı.

PKK terör örgütünün Türkiye'de sansasyonel bir eylem için hazırlıkları olduğunun istihbari olarak bilinmesi ve güvenlik birimlerinin teyakkuzda olması nedeniyle, bu saldırının da önlendiği belirtildi.

PARAMOTOR NEDİR?
Paramotor öncelikle bir hava aracıdır ve hava taşıtları veya araçları arasında en hafif ve en kolay hareket ettirilebilen araçlardan sayabiliriz. Çalışma mekanizması ise daha çok yamaç paraşütünün optimizasyonu ile hareket eden paramotor aslında motorlu yamaç paraşütleri ya da "Powered Paragliding" (PPG) tanımlanan araçlardır.

Yani paramotor, pilotun paraşütüne ek olarak bir de sırtında pervaneli motor taşıdığı bir hava aracı denebilir.



PARAMOTOR NASIL KULLANILIR?
Motoru dursa da yere güvenle iniş yapabilen en güvenli motorlu hafif hava aracıdır. Paramotorun havalanabilmesi için 20 ila 40 metrelik düz bir alan yeterlidir. Kanatları hareket ettirmek için ön tarafta bulunan kol yardımıyla kanatların sağa veya sola çevrilmesi sağlanarak istenilen istikamete doğru seyir edilebilir.

Paramotorun motoru oldukça küçüktür ve hava akımını kullanıp itme gücü elde ederek paramotorun ilerlemesini sağlar. Paramotor kullanmak için herhangi bir lisans gerekmiyor olsa da havacılık kuralları çerçevesinde veya izin ile uçulabilmektedir. Paramotor kullanmak için sertifikalı eğitim kurumlarından eğitim alınabilir. Paramotor eğitimleri, 10 günden 2 aya kadar sürebiliyor. Belirlenen bölgelerin dışında izin alınmadan yapılan uçuşlarda cezalar uygulanıyor.

Paramotor ile durgun hava koşullarında 20 knottan daha güçlü rüzgârlarda uçuş tavsiye edilir. Paramotorla düz ve ters olmak üzere iki tür kalkış yapabilir, az rüzgâr olan havada düz, rüzgârın yeterli olduğu havada da ters kalkış yapılır. İniş için ise rüzgâr karşıya alınarak yere 1 metre kala kanat frenleri çekilir ve yer ile temas sağlanmaya çalışılır.



Paramotorla güvenli iniş için en önemli olay kanatlardır. İniş yapmak kolay, kalkış yapmak zordur. Paramotorun motoru itme kuvveti üretir ve mesafe kat ettirir. Kanatlar ise yönlendirme yaptırır, hızlı düşüşü engeller. İniş yaparken herhangi bir olumsuzluk durumunda motoru sayesinde tekrar havalanabilir. Paramotorlarla en güvenli uçuş yüksekliği 100 ila 200 metredir. Motor sesinin rahatsız etmemesi için kulaklık ve kask kullanılması şarttır.

Paramotorla ülkemizde çift kişilik ve tek kişilik hobi uçuşları oldukça yaygındır ve genelde reklam ve belgesel çekimlerinde kullanılır. Ayrıca paramotor denizde can kurtarma amaçlı da kullanılır.