Son dakika: Yunanistan'dan 29 Ekim'de NAVTEX provokasyonu

Yaşanan son dakika gelişmesine göre; Türkiye ile Yunanistan arasında NATO Karargahı'nda yapılması planlanan toplantı öncesinde Yunanistan'dan provokatif bir adım geldi. Yunanlar, 29 Ekim'i de kapsayacak şekilde Ege Denizi'nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan etti. Türkiye de buna karşılık 28 Ekim için NAVTEX duyurusu yaptı.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2020, 16:00 Güncelleme 09 Ekim 2020, 10:10
Son dakika: Yunanistan’dan 29 Ekim’de NAVTEX provokasyonu

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunların diyalog ile çözülmesine yönelik gerekli adımları atarken Yunanistan diyalog masasını devirmeye yönelik eylemlerini sürdürüyor.

KARŞILIKLI NAVTEX HAMLELERİ
Bu kapsamda Yunanistan, 29 Ekim'i de kapsayacak şekilde Ege Denizi'nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan etti. Yunanistan bu tehditkar adımıyla iki ülke arasında güven artırıcı önlemler kapsamında kabul edilen bir ilkeyi çiğnemiş oldu. Söz konusu NAVTEX'e karşılık da Türkiye dün, mütekabiliyet kapsamında 28 Ekim'de atış eğitimleri için NAVTEX duyurusunda bulundu.

"MİLLİ GÜNLERDE ASKERİ FAALİYET YAPMAMA" İLKESİNE AYKIRI
Yunanistan'ın ilan ettiği NAVTEX'in iki ülke arasında güven arttırıcı önlemler kapsamında kabul edilen "İki ülkenin milli günlerinde askeri faaliyet planlamama" ilkesine aykırı olduğuna dikkati çeken güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın bölgede tansiyonu yükseltmeye yönelik adımları atmaya devam ettiğini belirtti.

YUNANİSTAN'IN GERÇEK NİYETİ BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ
İki ülke askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda yapılması planlanan toplantı öncesinde atılan bu provokatif adımı bölgede çözüme giden yolu kısaltmak yerine daha da uzatmaya yönelik bir çaba olarak nitelendiren güvenlik kaynakları, "Türkiye sorunların uluslararası hukuk ve iyi komşuluk temelinde çözülmesi için çaba harcarken Yunanistan'ın daha önce üzerinde mutabakata varılmış bir ilkeyi bilerek ihlal etmesi gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymuştur" ifadesini kullandı.