Domaniç nerede ve hangi ile bağlı? Domaniç savaşı ne zaman ve nerede yapılmıştır?

Kuruluş Osman dizisi bu akşam saat 20.00'de izleyicisiyle buluştu. Dizide yer alan savaş sahneleri izleyicileri heyecanlandırırken akıllara Domaniç nerede ve hangi ile bağlı sorusu geldi. Kayı alpleri ve Bizans askerlerinin karşılaştığı Domaniç merak konusu oldu. Peki, Domaniç savaşı ne zaman ve nerede yapılmıştır? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 07 Ekim 2020, 22:11 Güncelleme 07 Ekim 2020, 22:11
Domaniç nerede ve hangi ile bağlı? Domaniç savaşı ne zaman ve nerede yapılmıştır?

İÇİNDEKİLER

Domaniç nerede ve hangi ile bağlı sorusunun yanıtı Kuruluş Osman izleyicileri tarafından araştırılıyor. İzleyiciler tarafından heyecanla izlenen bölümde Kayı alpleriyle Bizans kuvvetleri arasında yapılan savaş dikkat çekiyor. Peki, Domaniç savaşı ne zaman ve nerede yapılmıştır? İşte Domaniç muharebesine dair merak edilen detaylar...

DOMANİÇ NEREDE VE HANGİ İLE BAĞLI?

Domaniç Kütahya ilinin bir ilçesidir. Osmanlı Beyliği'nin kuruluşu zamanlarında Kayı boyunun yazları geldiği bir yaylak idi. Osmanlı; Domaniç, Söğüt ve çevresinde kurulmuştur.

DOMANİÇ SAVAŞI NE ZAMAN VE NEREDE YAPILMIŞTIR?

Osmanlılar, Kulacahisar'ı fethedip (1285) sabah olunca o yörenin tekfurları toplandılar. Kayıhanlıların gün geçtikçe kuvvetlenmesinden ve özellikle Kulacahisar'ı ele geçirmesinden hoşlanmayan İnegöl tekfuru Aya Nikola, komşusu Karacahisar tekfurunu Kayıhanlılar aleyhine kışkırtmaya devam etti.

Bu hadise İnegöl tekfurunun Karacahisar tekfuru ile ittifakına yol açtı. Kısa bir süre sonra İnegöl tekfuru ile Karacahisar tekfuru birleşerek Kayıhanlılara karşı harekete geçtiler. İnegöl Tekfuru Aya Nikola, Karacahisar tekfuru ile ittifak edip çok sayıda asker topladılar. Karacahisar Tekfurunun kardeşi Kalanoz'u askere kumandan tayin ettiler.

Birleşik Bizans ordusu ile Kayıhanlıların kuvvetleri İnegöl'den yola çıkarak Domaniç İkizce'de karşı karşıya geldiler. Sonunda Birleşik Bizans ordusu bozguna uğradı. Kayıhanlılar yapılan savaşta galip gelmelerine rağmen, bu defa da Osman Beyin ağabeyi Saru Batu Savcı Bey şehit oldu. Düşman tarafında ise Karacahisar tekfurunun kardeşi ve ordu kumandanı olan Kalanoz/Keloz ve pek çok kimse öldürüldü, gerisi de kaçtı.

KURULUŞ OSMAN 28. BÖLÜMDE NELER OLACAK?

"Türk ordusu nizam kurar!"

Kulucahisar Kalesi fethiyle, Konstantiniye'nin ve imparatorun öfkesini üzerine çeken Osman Bey, uç bölgesinde huzuru tesis etmiştir. Osman Bey'e karşı harekete geçen ve en deneyimli kumandanlarından Aya Nikola'yı bölgeye gönderme kararı alan Bizans İmparatoru, başarılarıyla tüm obalara umut olan bu Türk beyini saf dışı bırakmaya kararlıdır.

Kayı Obası'nın yazı geçirdiği yaylaya yapılan sürpriz baskın Bizans'ın emellerini açık ederken, bu alçaklığın hesabını sormaya kararlı olan Osman Bey; Aksakallılar'dan aldığı görevle Alplerini bir araya toplar. Ertuğrul Bey'in dönüşü ise yaralarını sarmaya çalışan Kayı Obası'nda coşkuyla karşılanır. Osman Bey ve Alpleri Bizans ordusunu bertaraf edebilecek mi? Osman Bey, Aksakallılar'dan nasıl bir vazife alacak? Ertuğrul Bey'in dönüşüyle Kayı Obası'ndaki dengeler nasıl değişecek? Aya Nikola, uç bölgesinde Bizans hakimiyetini yeniden tesis etmek için neler yapacak? Bala Hatun, Kayılar'a yapılan baskından kurtulabilecek mi?