Facebook, Instagram, Youtube ve Twitter nasıl olacak? Sosyal medya yasası kanunu maddeleri!

Netflix kapandı mı? Facebook, Twitter sosyal medya düzenlemesi nedir? İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Sosyal Medya düzenlemesi, önceki dönemde TBMM'de kabul edilmiş ve düzenlemenin 1 Ekim 'den sonra geçerli olacağına yer verilmişti. Düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açacak.

Giriş Tarihi 02 Ekim 2020, 00:53 Güncelleme 02 Ekim 2020, 00:53
Facebook, Instagram, Youtube ve Twitter nasıl olacak? Sosyal medya yasası kanunu maddeleri!

İÇİNDEKİLER

Facebook, Twitter sosyal medya düzenlemesi ve maddeleri oldukça merak ediliyor. Bu anlamda haberimizde sosyal medya yasasına değindik. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi. Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak. Peki Facebook, Instagram, Youtube ve Twitter nasıl olacak? İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

Sosyal medya yasası , önceki dönemde Mecliste kabul edildi ve yürürlük tarihi 1 Ekim olarak açıklandı. Bu açıklamanın ardından 1 Ekim geldi ve sosyal medya düzenlemesi yürürlüğe girdi.

Sz konusu düzenlemeye göre 1 milyondan fazla kullanıcı olan Twitter, Facebook, İnstagram ve Linkedin gibi sosyal medya şirketlerinin ürkiye 'de temsilci bulundurması zorunlu hale geldi.

Temsilcilik çağrısına yanıtsız kalan ve Türkiye 'de temsilcilik açmayı reddeden şirketlere ise önce para ve reklam cezası, daha sonra bant daraltma cezası daha sonra ise kademeli şekilde yaptırımlar uygulanacak.

Kişilik haklarını ihlal eden paylaşımlar uygunsuz içeriklerin kaldırılması ve erişim engeli getirilmesi için başvuru, sosyal medya temsilciliklerine yapılacak.

KİŞİLİK HAKKI İHLALLERİ DE CEZALANDIRILACAK

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve "kişilik haklarına saldırı" olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

HAKARETİN DE CEZASI OLACAK

Sanal ortamda hakaret etmenin de artık cezası olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak. Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı. Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

REKLAM YASAĞI VE İNTERNET BANT GENİŞLİĞİNİN DARALTILMASI

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Hakim ikinci başvuru üzerine vereceği kararında, yüzde 50'den düşük olmamak kaydıyla, sunulan hizmetin niteliğini de dikkate alarak daha düşük bir oran belirleyebilecek. Bu kararlara karşı BTK Başkanınca itiraz yoluna gidilebilecek.

Hakim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK'ye gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak.

İnternet trafiği bant genişliğine yapılan müdahalenin sona erdirilmesi için erişim sağlayıcılara BTK tarafından bildirim yapılacak.