Karabağ nerede? Dağlık Karabağ kime ait? Azerbaycan Karabağ sorunu nedir?

Karabağ nerede? Karabağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ kime ait? Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalar devam ederken Karabağ nerede sorusu gündem oldu. İki ülke arasında yıllardır büyük problemlere ve çatışmalara yol açan Karabağ bölgesi üzerinde hak iddiaları sürüyor. Peki, Karabağ nerede? Dağlık Karabağ kime ait?

Giriş Tarihi 28 Eylül 2020, 10:11 Güncelleme 28 Eylül 2020, 10:11
Karabağ nerede? Dağlık Karabağ kime ait? Azerbaycan Karabağ sorunu nedir?

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan Karadağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ kime ait? Karabağ nerede? Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalara sebep olan ve tüm dünyanın gözünün çevrildiği Karabağ bölgesinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Karabağ sorunu yıllar boyunca sıkça tartışılmıştı. Peki, Karabağ nerede? Dağlık Karabağ tarihi nedir?

KARABAĞ NEREDE?

Dağlık Karabağ Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bölge.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı.

Ermeniler, 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın kişi de yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes, kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.