Aşure ne zaman bitiyor? 2020 aşure ayı bitti mi? Aşure ayı son gün ne zaman?

Aşure ne zaman bitiyor? 2020 aşure ayı içerisinde kazanlar kaynıyor ve vatandaşlar aşure pişirip komşularına dağıtıyor. Paylaşmanın güzelliğinin, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure geleneği yüzyıllardır devam ediyor. Peki, 2020 aşure ayı bitti mi? Aşure ayı son gün ne zaman? Aşure ne zaman bitiyor? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Giriş Tarihi 12 Eylül 2020, 16:54 Güncelleme 12 Eylül 2020, 17:33
Aşure ne zaman bitiyor? 2020 aşure ayı bitti mi? Aşure ayı son gün ne zaman?

İÇİNDEKİLER

2020 aşure ayı bitti mi? Aşure ne zaman bitiyor? Aşure ayı son gün ne zaman? İslam inancında büyük öneme sahip olan ve Muharrem ayı içerisinde yer alan aşure geleneğinde kazanlar kaynıyor ve aşure dağıtılıyor. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşure ayında, yaşanan mucizeler sebebiyle aşure günü bir sevinç, mutluluk ve kutlama günü olarak da kutlanmaktadır. Peki, aşure ayı son gün ne zaman? Aşure ne zaman bitiyor? İşte cevabı!

AŞURE GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Muharrem ayı içerisinde pek çok önemli tarihi hadise yaşanmıştır. Aşure günü de her yıl, Muharrem ayının 10. gününde idrak edecek şekilde anılır.

AŞURE NE ANLAMA GELİR?

İsmini Arapça'da on manasına gelen "aşera" kelimesinden almıştır. Bugün ise pişirilip dağıtılan tatlıya verilen addır.

AŞURE NE ZAMAN BİTİYOR?

Peygamber Efendimizin 'Allah'ın ayı' diye nitelediği Muharrem ayı bu yıl 29 Ağustos'ta başladı. Bu mübarek ay 17 Eylül'de bitecek ve Safer ayı başlayacak.

AŞURE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680'de Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Hz. Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.