Charlie Hebdo nedir? Charlie Hebdo karikatürü tepki çekti! Charlie Hebdo hangi ülkede satılıyor?

Charlie Hebdo nedir? Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’dan Müslümanlara yönelik bir tahrik daha geldi. Provaktör yayınlarla tanınan Charlie Hebdo karikatür kararı büyük tepki çekti. Charlie Hebdo, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in tartışmalı karikatürlerini yeniden yayınladı. Peki, Charlie Hebdo nedir?

Giriş Tarihi 01 Eylül 2020, 18:39 Güncelleme 01 Eylül 2020, 18:39
Charlie Hebdo nedir? Charlie Hebdo karikatürü tepki çekti! Charlie Hebdo hangi ülkede satılıyor?

İÇİNDEKİLER

Charlie Hebdo karikatür ile yine tepkilere yol açtı. Charlie Hebdo nedir? Charlie Hebdo hangi ülkede satılıyor? Provokatif karikatürleriyle meşhur Fransız Charlie Hebdo, yayımladığı yeni karikatürle Müslüman dünyasını yine tahrik etmeyi amaçlıyor. Peki, Charlie Hebdo karikatürü nedir?

HAREKET İÇERİKLİ KARİKATÜR

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Ocak 2015'te başkent Paris'te düzenlenen terör saldırılarına ilişkin yarın başlayacak yargılama öncesinde yine Hz. Muhammed'i konu ederek hakaret içeren karikatürler yayımladı.

Derginin paylaşılan kapağına göre, yarın yayımlanacak bu haftaki sayıda yer alan karikatürde Hz. Muhammed'e ithafen "Aptallar tarafından sevilmek zordur." cümlesi yer aldı. Karikatürde "Muhammed köktencilerle uğraşıyor." ifadesine yer verildi.

Kapakta ayrıca 2005'te Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten gazetesi ve 2006'da Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan Hz. Muhammed'e hakaret içerikli 12 resim bulunuyor. Görsellerin altında ve üstünde ise büyük puntolarla "Hepsi bunun için miydi?" ifadesi yer alıyor.

Dergiden yapılan açıklamada, saldırılara ilişkin yarın başlayacak yargılama öncesinde bu karikatürü yayımlamanın önemli olduğu savunuldu.

Dergide, Ocak 2015'te saldırılardan önce ve sonra Hz. Muhammed'i konu eden hakaret içerikli karikatürler yayımlanmıştı.

Paris'te 7 ve 9 Ocak 2015'te Charlie Hebdo dergisine ve bir Yahudi marketine düzenlenen saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganlar polisin operasyonuyla öldürülürken, saldırıları terör örgütü el-Kaide üstlenmişti. Saldırılarla ilgili yarın başlayacak davada 14 kişi yargılanacak.

CHARLIE HEBDO NEDİR?

Charlie Hebdo, Fransa'da yayımlanan haftalık mizah dergisi. İlk sayısı 1969'da yayımlanan dergi 1982'de kapandı ve 1992'de yeniden yayın hayatına döndü.

Çarşamba günleri yayımlanır. 2009 yılından itibaren Stéphane Charbonnier editörlüğünde çıkan derginin daha önceki editörleri François Cavanna (1969-1981) ve Philippe Val (1992-2009)'dır.

CHARLIE HEBDO SALDIRISI NEDİR?

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırıldı. En az 12 kişinin ölümüne neden olan saldırganlar kaçtı. Derginin 'Coco' adını kullanan çizeri, yaşananları anlattı ve "Giriş kodunu girdim ve kapıyı ben açtım. Beş dakika sürdü" ifadelerini kullandı.

Derginin Paris'in 11'inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi'nde bulunan merkezine saat 11.30 sularında (TSİ 12.30) silahlı en az iki kişi tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda ikisi polis, en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıda dördü ağır 11 kişinin yaralandığı belirtildi. İlerleyen saatlerden İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve saldırıyı düzenleyenlerin üç kişi olduklarını söyledi.