Meis adası nerede? Yunanistan Meis adasına son dakika asker mi çıkardı? Lozan antlaşması maddeleri...

Türkiye'ye karşı tehditler savuran Atina yönetimi, bu sefer de Meis Adası'na turistik feribotlarla tam teçhizatlı asker sevk etti. Yunanistan'ın bu hamlesi AFP'den Louisa Gouliamaki'nin fotoğraflarına yansıdı. Görüntülerde Yunanistan'ın adalar arasında turistik seferler yaptığı feribotlardan çok sayıda askerin de bölgeye ayak bastığını gösterdi. Bu gelişme üzerine okuyucular Meis adasıyla ilgili bilgileri merak etmekte. Peki ama Meis Adası nerede? Meis adası kimin? Meis Adası hangi ülkenin kontrolünde ve hangi ülkede?

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2020, 08:48 Güncelleme 31 Ağustos 2020, 08:48
Meis adası nerede? Yunanistan Meis adasına son dakika asker mi çıkardı? Lozan antlaşması maddeleri...

İÇİNDEKİLER

Yunanistan Meis adasına son dakika asker mi çıkardı? Yunanistan'ın Türkiye'nin sakin tutumuna karşılık ilişkileri çıkmaza sürükleyen adımlar atmaya devam ediyor. Avrupa'yı Türkiye'ye karşı kışkırtarak Doğu Akdeniz'de çıkmaz oluşturmaya çalışan, Türkiye'nin haklarını gasbetmeye çalışan Atina yönetimi yine bir tahrik dolu adıma imzasını attı. Yunanistan, Türkiye'nin hemen yanı başında bulunan Meis Adası'na turistik feribotlarla tam teçhizatlı asker sevk etti. Meis adası okuyuculara biraz yabancı gelse de araştırmalar yapmalarına neden oldu. Peki ama Meis Adası nerede? Meis adası hangi ülkenin? İşte lozan antlaşması maddeleri...

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a tepki!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan'ın, Meis Adası'na askeri sevkiyat yapmasına yönelik, "Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz." ifadesini kullandı. Bakanlıktan bir tepki de Fransaya geldi. Yapılan açıklamada "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar (Fransa) ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır." denildi.

Sözcü Aksoy, Yunanistan'ın, Meis Adası'na askeri sevkiyat yapmasına ilişkin basına yansıyan haberler hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Yunanistan'ın, Meis Adası'na askeri yığınak yaptığına dair haberlerin basında yer aldığını kaydeden Aksoy, Meis Adası'nın 1947 Paris Barış Anlaşması ile silahsızlandırılmış statüde olduğunu hatırlattı.

YUNANİSTAN'IN HUKUK TANIMAZLIĞININ GÖSTERGESİDİR

Aksoy, basında yer alan haberler doğruysa bunun Yunanistan'ın hukuk tanımazlığının ve Doğu Akdeniz'deki gerçek niyetinin yeni bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Adanın statüsünde yapılmaya çalışılan gayrimeşru değişiklikleri reddettiklerinin altını çizen Aksoy, şunları kaydetti:

"Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Bu tür provokatif hareketlerin Yunanistan'a hiçbir faydası olmayacaktır. Yunanistan bölgede gerginliği artırıcı adımlara devam ederse kaybeden kendisi olacaktır. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini sonuna kadar korumada kararlıdır."

FRANSA'YA DA ÇOK SERT TEPKİ

"Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, (FRANSA) yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise, bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır.

Kendini dev aynasında görenlerin hakikatlerle yüzleşme zamanı gelmiştir. Emperyalist anlayışlarını haritalara çizgi çekerek belirleme dönemi geride kalmıştır. Türkiye, meşru hak ve çıkarlarını bir "armada" göndermek suretiyle cebren gasp etmeye teşebbüs eden herkesi caydırmaya muktedirdir.

Bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki, Doğu Akdeniz'deki ihtilaflar bölgedışı aktörlerin kışkırtmalarıyla değil, ancak kıyıdaş ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliği sayesinde hakkaniyet temelinde çözüme kavuşacaktır."

TURİST FERİBOTUYLA ASKERİ ÇIKARMA

Yunanistan'ın bu hamlesi AFP'den Louisa Gouliamaki'nin fotoğraflarına yansıdı. Görüntülerde Yunanistan'ın adalar arasında turistik seferler yaptığı feribotlardan çok sayıda askerin de bölgeye ayak bastığını gösterdi.

28 Ağustos tarihinde çekilen fotoğraf karesinde, feribottan turist kafilesiyle birlikte inen askerlerin tam teçhizatlı olduğu görüldü.

"ASKERLER TURİSTLERLE SEVKEDİLİYOR"

Gazeteci Mete Sohtaoğlu görüntüleri "Yunanistan turizmi. Meis adasına tatil için gelen turistlerle beraber Yunan askerleri de sevkediliyor." yorumuyla sosyal medya hesabından yorumladı.

Güvenlik uzmanı Turan Oğuz ise "Yunanistan, icinde turistlerin de bulunduğu bir sivil feribot ile, Meis Adasi'na yeni asker ve silah sevk etti." dedi. Oğuz ayrıca Meis Adası'ndaki bu silahlanmanın uluslararası anlaşmaların çiğnenmesi deme olduğunu "Bu sevkiyat, 1923 tarihli Lozan ve 1947 tarihli Paris Baris Antlasmalarinin yeni bir ihlali anlamina gelmekte." sözleriyle duyurdu.

ADADAKİ SİLAHLANMA YASA DIŞI

Yunanistan'ın söz konusu adımları 1923 tarihli Lozan ile 1947 Paris Barış Antlaşmalarının yeni bir ihlali anlamına geliyor. Atina yönetimi, silahlandırması yasak olmasına rağmen 1960 yılından bu yana bu adaları silahlandırmaya devam ediyor.

MEİS ADASI NEREDE?

unanistan'ın Akdeniz'de bulunan tek adası olan Meis adası, Kızılhisar Adası olarak da bilinir. Meis Adası, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın On İki Ada'sına (Dodekanesos) bağlı, Antalya'nın Kaş ilçesine yalnızca 2.1 km uzaklıkta bir adadır.

Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti ya da Meis), St. Jean Şövalyeleri'nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş biçimidir. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada sırasıyla Mısır, Napoli ve 1512'de Osmanlı egemenliğine girdi. Osmanlılar kısa aralıklar dışında 1915'e değin adayı ellerinde tuttular.[kaynak belirtilmeli] I. Dünya Savaşı sırasında Fransızların eline geçen ada Lozan Antlaşması (1923) ile İtalya'ya verildi. II. Dünya Savaşı sonrasında (1948) ise On İki Ada'yla birlikte Yunanistan'a bağlandı.

Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen adada en önemli uğraş sünger avcılığıdır. Kıyıları son derece girintili çıkıntılı ve sarp olan adaya yalnızca doğu kıyısından girilebilir. Tek yerleşim de bu kıyıdaki Kastellorizo (Megisti) köyüdür.

Lozan Antlaşması tüm maddeleri

Lozan Antlaşması 143 maddeden oluşur. 143 maddenin en önemli konuları:

- Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının belirlenmesi
- Osmanlı Devleti'nden kalan borçlar
- Boğazlar meselesi
- Savaş tazminatı
- Azınlıkların durumu
- Kapitülasyonlar
- Patrikhane
- Yabancı okulların durumu

Lozan Antlaşması için yapılan görüşmelerin kısa bir süre için sona ermesine yol açan maddeler:

- Kapitülasyonların kaldırılması
- Musul meselesi
- Boğazlar meselesi
- Musul ve Kerkük sorunu