Gül ve Düşün isimli masal kitabının yazarı Musa Dinç'e soruşturma! Tecavüzü meşrulaştırmıştı, suçu anne babasına attı

Musa Dinç isimli şahıs tarafından 2000 yılında yazılan ve bugüne kadar üç yayınevi tarafından 4 kez basımı yapılan "Gül ve düşün" isimli çocuk masal kitabında yer alan iğrenç ifadeler büyük tepki çekti. Tecavüzün meşrulaştırıldığı kitapla ilgili soruşturma başlatılırken, kitabın yazarı Musa Dinç'in suçu "halka" ve "anne babasına" atarak kendisini savunması ise pes dedirtti.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2020, 09:33 Güncelleme 28 Ağustos 2020, 09:39
Gül ve Düşün isimli masal kitabının yazarı Musa Dinç’e soruşturma! Tecavüzü meşrulaştırmıştı, suçu anne babasına attı

İÇİNDEKİLER

Musa Dinç tarafından 2000 yılında yazılan ve biri yazara ait üç yayınevi tarafından 4 baskısı yapılan 'Gül ve Düşün' adlı çocuklara yönelik masal kitabındaki iğrenç ifadeler, büyük tepki çekti. Bir tilkinin ayıyı 'tecavüzle cezalandırması' anlatılan kitapla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı.

ÜÇ FARKLI YAYINEVİ BASTI
Kitabın birinci ve ikinci baskıları Güldiken Yayınevi tarafından yapıldı. Üçüncü baskıyı ise yazara ait Diclem Sahaf Yayınevi yaptı. Dördüncü baskı ise Arı Sanat Yayınevi tarafından yapıldı.

SAVUNMASI BİLE DENSİZ
Yazar Musa Dinç, iğrenç hikayenin sorumluluğunu 'halka' ve 'anne babasına' atarak, kendini şöyle savundu: "2000 yılında yazdığım bir masal. Bu masal Anadolu da halk arasında yaygın olarak anlatılan bir masal. Ben bu masalı annemden babamdan komşularımdan duydum. 2018 yılında Arı Sanat Yayınevi'nden 4. baskı yapıldı. Yayınladıktan sonra tepkiler gelince durumu fark ettik. Bu konuda 'düşünememişiz' diyerek özür diledim ve yayınevi de hemen satışa kapattı. Kitabı imha ettik ve her yerden de topladık. Bu derlediğim bir masaldı. Bundan dolayı kamuoyundan özür diliyorum."

Dinç, yazdığı rezaletin ucuzluğuna da bakmadan, "Bu güne kadar 20 kitap yazdım, bir iki paragraftan dolayı insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı" diye konuştu.

Musa Dinç, imza günü düzenleyip çocuklara kitaplarını dağıtıyordu. İşte yazarın "Annemin, babamın bana anlattığı masallar" dediği iğrenç satırlardan bazıları:

İLK YAYINEVİ SESSİZ
Kitabın ilk iki baskısını yapan Güldiken Yayınevi'nden kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Dördüncü baskıyı yapan Arı Sanat Yayınevi, yaptığı açıklamada, sorumluluğu yazara atarak, "Bahsi geçen kitap yazarın editörlüğünde çıkan bir yayın olup, 2019'da bu konu üzerinden satışa ve dağıtıma kapatılmıştır. Yayın çizgimizin dışında olup hataen çıkmış ve sonra da satışa kapatılmıştır" dedi. Yayınevi yetkilileri, "Çok satan bir kitap değildi" demekle yetindi.

BAKANLIKLARIN YETKİSİ YOK
Akşam'ın haberine göre sosyal medyada Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı'na yönelik soruların dile getirilmesi üzerine, iki bakanlık konuyla ilgilerinin bulunmadığını açıkladı. MEB sadece ders kitaplarının onayını ve basımını yaptıklarını vurgularken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Selim Terzi de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Bakanlığımızın kitaplar yayımlanmadan önce içerik denetimi yapma yetkisi yoktur. Kanunlar gereği kitapların içeriğinde suç teşkil eden bir söylem varsa adli süreç başlatılır ve toplatma ya da yasaklama kararı yargı kararıyla olabilir" dedi.

'DİĞER KİTAPLARI DA İNCELENMELİ'
Eğitim Bir-Sen, kitabın satış noktalarından ve internet sitelerinden kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Böylesi ahlaksızlar, okullara ve kitap fuarlarına sokulmamalı; çocuklarımızdan uzak tutulmalıdır. Bu kişinin diğer kitapları da incelenmelidir" dedi.