Sözde yazar Musa Dinç'ten Gül ve Düşün adlı çocuk kitabında skandal ifadeler! Musa Dinç kimdir?

Sözde çocuk kitabı yazarı Musa Dinç, Gül ve Düşün adlı kitabında skandal ifadeler kullandı. Dinç’in bir çocuk kitabında tecavüz konusu işlemesi sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Dinç, yayınladığı özür metninde bile kendisini savundu. Musa Dinç kimdir? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 27 Ağustos 2020, 14:35 Güncelleme 27 Ağustos 2020, 17:36
Sözde yazar Musa Dinç’ten Gül ve Düşün adlı çocuk kitabında skandal ifadeler! Musa Dinç kimdir?

İÇİNDEKİLER

Boz ayının bakireliği son buldu, bekaretim gitti, namusum beş paralık oldu! Bu ifadeler Gül ve Dünya isimli kitapta yer alıyor. Kitabın yazarı Musa Dinç'e sosyal medyadan tepki yağıyor. Bütün bu skandal ifadelerin çocuk kitabında yer alması herkesin tepkisini çekti.

Kitabın yazarı Musa Dinç, sosyal medya hesabından özür dilese de tepkiler dinmedi. 1960 yılında Diyarbakır'da doğan Musa Dinç'in Gül ve Dünya isimli kitabındaki o yazıların çocuk kitabında nasıl yer aldığı büyük tartışma konusu oldu.

Musa Dinç, sosyal medya hesabı üzerinden özür diledi.

CHP'Lİ İSİMLE AYNI KAREDE
Öte yandan skandal kitap nedeniyle büyük tepki çeken Musa Dinç'in İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen'le olan karesi ortaya çıktı.

MEB'DEN AÇIKLAMA
Bakanlıktan, bugün medyaya yansıyan "Gül ve Düşün" isimli hikaye kitabı üzerinden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a ve Milli Eğitim Bakanlığına yönelik ortaya atılan iddialar üzerine bilgilendirme yapıldı.

Bilgilendirmede, "Milli Eğitim Bakanlığı, yalnızca bünyesindeki ders kitaplarının onayını vermektedir. Medyaya yansıyan söz konusu içerik, hikaye kitabı kategorisindedir, Bakanlığımız yayın ve kontrol alanında değildir." ifadesine yer verildi.

Bakanlığın bilgilendirmesinde "Gül ve Düşün" isimli kitabın MEB onaylı olmadığı vurgulandı.

Eğitim-Bir-Sen, yüz kızartıcı ifadeler içerdiği gerekçesiyle "Gül ve Düşün" isimli kitabın yazarı Musa Dinç ve yayınevi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı.

'YAZARLA TÜM İLİŞKİLERİN KESİLMESİNE KARAR VERDİK'
Datça Belediyesi Basın Yayın/ Sosyal Medya ve Bilgi İşlem Sorumlusu Osman Akın da söz konusu kitabın yazarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Söz konusu yazarın 19-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenledikleri 2. Datça Kitap Fuarı'na katılıp, kitaplarını imzaladığını hatırlatan Akın, "Geçen yılki kitap fuarımıza, 50 yazar davetliydi. Fuar tertip komitesinden Aydın Şimşek'in, 'yerel yazarlara destek' önerisi doğrultusunda Marmaris'te yaşayan Musa Dinç 51'inci yazar olarak fuara konuk kabul edildi. Geçen yıl ne yazık ki bu durum fark edilmemiş. Bugün durum ortaya çıktıktan sonra yazarla tüm ilişkilerin kesilmesine, bundan böyle hiçbir etkinliğimize çağrılmamasına karar verdik. Kendisini kınıyoruz" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, 'Gül ve Düşün' isimli çocuk kitap ile ilgili olarak, muzır ve müstehcen olduğu yönünde kararın ivedi bir şekilde alındığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 'Gül ve Düşün' isimli çocuk kitabında yer alan ifadelerin kabul edilemez olduğu bildirildi. Açıklamada, "Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, konuyu 26.08.2020 tarihi itibariyle Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nda resen incelemeye almıştır. Kitabın içeriğinin çocuklarımızın psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiş ve adı geçen kitap ile ilgili muzır ve müstehcen olduğu yönünde karar ivedi bir şekilde alınmıştır. Çocuklarımızın yüksek yararı ve toplumsal ahlaki yapımızın korunması önceliğimizdir. Bakanlık olarak çocuklarımızın ruhsal, psikolojik ve fiziksel gelişimlerini etkileyecek her türlü olumsuz içerik ile mücadelemiz devam edecektir" denildi.

SKANDAL KİTABIN YAZARI MUSA DİNÇ KİMDİR VE NERELİ?
Şair, yazar, editör ve sağlık eğitimcisi Musa Dinç, 7 Ocak 1960 yılında Diyarbakır'ın Çınar İlçesine bağlı Aşağı Konak Köyünde dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır'da tamamlamış, bir yıl Diyarbakır Öğretmen Lisesi'nde okumuştur.

1982 yılında Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi Sağlık Memurluğu Bölümünü, 1986 yılında Anadolu Üniversitesi, AÖF İş İdaresi lisans Programını, 1992 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü Toplum Sağlığı Bölümü'nü birincilik ile bitirmiştir.

2000-2008 yılları arasında Diclem Sahaf'ı kurarak yayıncılık ve editörlük hizmetlerinde bulunan Musa Dinç, 2008 yılında yayıncılığı bırakarak, tercihini editörlükten yana kullanmıştır. Aykırı Sanat, Damar, Öğretmen Dünyası dergilerinin Diyarbakır temsilciliklerini yürütmüştür.

Diyarbakır Sanatçılar ve Edebiyatçılar Derneği, Çukurova Yazarlar Derneği ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Yönetim Kurulunda görev alan yazar 2008 yılında Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde Alan değişikliği kursuna katışarak Sağlık-Tıbbi Laboratuvar Bölüm Öğretmeni olmuştur.

Şiir, öykü ve makaleleri çeşitli Gazete ve Dergilerde yayımlanan Musa Dinç, 2010-2011 yılları arasında Orhan Kemal Öykü Yarışmasında Seçici Kurul Üyeliği ve 2010 yılında Kaygısız Abdal Öykü Yarışmasında Jüri Üyeliğinde bulunmuştur.