Mali nerede? Mali haritadaki yeri nedir? Mali nüfusu ne kadar?

Mali nerede? Mali haritadaki yeri nedir? Afrika’da bulunan ülkelerden birisi olan Mali dünya gündemini sarstı. Mali’de askeri darbe haberlerinin ardından arama motorlarında Mali nerede sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Peki, Mali haritadaki yeri nedir? Mali nüfusu ne kadar?

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2020, 16:20 Güncelleme 18 Ağustos 2020, 16:20
Mali nerede? Mali haritadaki yeri nedir? Mali nüfusu ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Mali nerede? Mali haritadaki yeri nedir? Mali nüfusu ne kadar? Afrika'nın ufak ülkelerinden birisi olan Mali'de askeri darbe meydana geliyor. Batı Afrika'nın denize kıyısı olmayan ülkesi Mali, Mali Cumhuriyeti olarak da biliniyor. Peki, Mali nerede? Mali haritadaki yeri nedir? İşte, Mali ülkesi hakkında merak edilen bilgiler!

MALİ NEREDE?

Ülkenin ismi tarihte yer alan Mali İmparatorluğu ile bu imparatorlukta yaşanan Malinkeliler'den esinlenerek konulmuştur. Ayrıca ülkede konuşulan dillerden biri olan Bambaraca'da mali kelimesi su aygırı anlamında kullanılmaktadır.

Ülkenin deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 343 m düzeyindedir. Ülkenin en yüksek noktasını Hombori Toldo Dağı oluşturmakta olup, dağın zirvesi 1.155 m yüksekliktedir. Ülkenin en alçak noktasını ise 23 m ile Sénégal Nehri oluşturmaktadır.

Ülkenin toplamda sahip olduğu 7.908 km sınırın 1.359 km'si Cezayir, 1.325 km'si Burkina Faso, 599 km'si Fildişi Sahili, 1.062 km'si Gine, 2.236 km'si Moritanya, 838 km'si Nijer ve 489 km'si ise Senegal ile oluşmaktadır. Ülke, kıta içerisinde kara ülkesi konumunda olduğu için herhangi bir denize kıyısı bulunmamaktadır.

Sekiz ayrı bölgeden oluşan Mali'nin kuzeydeki sınırları Sahra Çölü'nün tam ortasına ulaşır. Ülke nüfusun çoğunun yaşadığı yeri olan güneydeki bölgede ise Nijer ve Senegal nehirlerini içermektedir.

Günümüzün Mali Cumhuriyeti, bir zamanlar üç tane Batı Afrika imparatorluğunun bir parçasıydı: Gana İmparatorluğu, Mali İmparatorluğu (ülkenin ismi bu imparatorluktan türetilmiştir) ve Songhay İmparatorluğu. 19. yüzyılın sonuna doğru Mali, Fransız idaresinin altına alınarak Fransız Sudanı'nın bir parçası oldu. 1959'da Mali, Senegal ile Mali Federasyonu olarak bağımsızlığını kazandı. Bir yıl sonra Mali Federasyonu bağımsız Mali devleti oldu. Uzun bir tek-partili dönemden sonraki 1991 darbesinin ardından yeni bir anayasa yazıldı ve Mali demokratik, çok-partili bir devlet oldu.

Başkenti Bamako olan Mali'nin bayrağı dikey olarak yeşil, sarı ve kırmızı renklerinden oluşuyor.

Uzun yıllar Fransa sömürgesi altında olan Mali'de, 13 adet ulusal dil ile beraber Fransızca da resmi dil olarak kullanılıyor.

Bu diller Bambaraca, Bomuca, Bozoca, Dogonca, Maasinankoorence, Hasaniye Arapçası, Minyankaca, Kita Maninkaca, Soninkece, Koyrabori Sennice, Senaraca, Tamaşekce ve Kassonkece olup, birçok kişi tarafından konuşulmaktadır.

Bu diller içerisinde en yaygın dil konumunda olan Bambaraca dili nüfusun %46'sı tarafından konuşulmaktadır.