Bunya virüsü nedir? Bunya virüsü belirtileri nelerdir? Bunya virüsü nasıl bulaşır?

Bunya virüsü nedir? Bunya virüsü belirtileri gündem oldu. Çin’de ortaya çıkan yeni bir virüs türü olan Bunya virüsü ülkeyi alarma geçirdi. Ülkede yeni bir salgının patlamasından endişe ediliyor. Çin’de yeni bir salgının başlayıp başlamadığı merak ediliyor. Peki, bunya virüsü nedir? Bunyavirüslerin çoğunluğu vektöreldir. Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç , Bunyavirales düzenindeki tüm virüsler eklembacaklılar (sivrisinek, kene veya sandfly) tarafından bulaşır.

Giriş Tarihi 06 Ağustos 2020, 16:23 Güncelleme 06 Ağustos 2020, 16:23
Bunya virüsü nedir? Bunya virüsü belirtileri nelerdir? Bunya virüsü nasıl bulaşır?

İÇİNDEKİLER

Bunya virüsü nedir? Bunya virüsü belirtileri nelerdir? Çin'de yeni ortaya çıktığı iddia edilen Bunya virüsü tüm dünyayı korkuttu. Virüsün şu ana kadar 60 kişiye bulaştığı, 7 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Peki, bunya virüsü nedir? Bunya virüsü belirtileri nelerdir? Bunya virüsü nasıl bulaşır?

BUNYA VİRÜSÜ NEDİR?

Bunyavirales , negatif algılamalı tek sarmallı RNA virüslerinin bir sırasıdır. Ellioviricetes sınıfındaki tek düzendir . Eskiden olarak biliniyordu. Bunyaviridae virüs ailesinden. Adı Bunyavirales türetilmiştir Bunyamwera , orijinal burada tip türlerinin Bunyamwera orthobunyavirus önce keşfedilmiştir.

Ellioviricetes, bunyavirüsler üzerindeki ilk çalışmaları nedeniylegeç virolog Richard M. Elliott onuruna seçildi.

2017 yılında ICTV , Bunyaviridae ailesini, bir virüs ailesinden bir virüs düzenine taksonomik bir değişim olan Bunyavirales olarak yeniden sınıflandırdı. Organ, bu kararları 2016 yılında Budapeşte'de toplanarak verdi. Daha önce Bunyaviridae familyasındaki ( Hantavirüs, Nairovirüs, Orthobunyavirüs, Phlebovirüs, Tospovirüs ) beş jeneratın hepsi artık bazıları birleştirilen yeni viral ailelerdir.

Bunyavirüslerin çoğunluğu vektöreldir. Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç , Bunyavirales düzenindeki tüm virüsler eklembacaklılar (sivrisinek, kene veya sandfly) tarafından bulaşır. Hantavirüsler geyik faresi dışkısı ile temas yoluyla bulaşır . Enfeksiyon insidansı vektör aktivitesi ile yakından ilişkilidir, örneğin sivrisinek kaynaklı virüsler yaz aylarında daha yaygındır.

Bunyavirüsler genomları segmentlere ayırırlar, bu da onları hızlı rekombinasyon ve salgın riskini arttırabilir. Trombositopeni sendromu ile şiddetli ateşe neden olan bunyavirüs, hem genom segmentlerinin yeniden sınıflandırılması hem de intrajenik homolog rekombinasyon ile rekombinasyona uğrayabilir.

Bunyaviridae sivrisinekler, midges, sinekler ve keneler de dahil olmak üzere hemafagöz eklembacaklılarla bulaşır. Viral kuluçka süresi yaklaşık 48 saattir. Semptomatik enfeksiyon tipik olarak ateş yaklaşık üç gün süren spesifik olmayan grip benzeri semptomlara neden olur . Çünkü onların arasında spesifik olmayan semptomlar, Bunyavirüs enfeksiyonları sıklıkla diğer hastalıklarla karıştırılır. Örneğin, Bwamba ateşi sıtma ile karıştırılır.