CHP yanlısı medyadan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in tecavüz skandalını örtbas etme girişimi

Son dakika haberi... Halk TV, Habertürk TV, Anka Haber Ajansı, Cumhuriyet Gazetesi, BirGün Gazetesi, Karar Gazetesi, Sözcü Gazetesi, Özgür Gündem, Sol Haber, Gerçek Gündem ve Bianet; HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in partisinden istifa etmesini haber yaptı ancak bir kadına tecavüzde bulunduğunu görmezden geldi. Independent Türkçe, Oda TV ve T24 adlı internet siteleri de haberlerinde; Tuma Çelik’in açıklamasına geniş yerdi, “tecavüz”de bulunduğunu ise iddia olarak bir cümle yer aldı. Sabah Gazetesi'nden Kenan Kıran'ın özel haberi.

Giriş Tarihi 18 Temmuz 2020, 12:42 Güncelleme 18 Temmuz 2020, 14:19
CHP yanlısı medyadan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in tecavüz skandalını örtbas etme girişimi

İÇİNDEKİLER

Aralarında Halk TV, Habertürk Televizyonu, Cumhuriyet Gazetesi ve Oda TV'nin bulunduğu gazete ve televizyonlar; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in, partisinden istifa etmesini haber yaptı ancak bir kadına tecavüzde bulunduğunu görmezden geldi.

TECAVÜZ SUÇUNU GÖRMEZDEN GELEN GAZETE, TELEVİZYON VE AJANS!
Halk TV, Habertürk TV, Anka Haber Ajansı, Cumhuriyet Gazetesi, BirGün Gazetesi, Karar Gazetesi, Sözcü Gazetesi, Independent Türkçe, Özgür Gündem, Sol Haber Gerçek Gündem ve Bianet; HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in bugün istifa ettiğini haberleştirdi.

Söz konusu gazete, televizyon ve ajans haberlerinde; Tuma Çelik'in 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde bir kadına nitelikli cinsel saldırıda bulunması ve SABAH Gazetesi'nin "HDP'de kadına şiddetten sonra tecavüz skandalı" başlıklı manşet haberinin ardından istifa etmesi görmezden gelindi.



INDEPENDENT TÜRKÇE, ODA TV VE T24; TUMA ÇELİK'İN AÇIKLAMALARINA GENİŞ VERDİ, İDDİAYI BİR CÜMLE GEÇİŞTİRDİ!

Independent Türkçe, Oda TV ve T24 adlı internet siteleri de; haberlerinde HDP'li Tuma Çelik'in açıklamalarına geniş yer verirken, Tuma Çelik'in "tecavüz"de bulunduğunu ise iddia olarak bir cümle verdi.



TECAVÜZ SUÇUNU GÖRMEZDEN GELDİLER!

Halk TV: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik partisinden istifa etti"

Habertürk TV: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik partisinden istifa etti"



Cumhuriyet Gazetesi: "HDP'li Çelik: Partim zarar görmesin diye istifa ediyorum"

BirGün Gazetesi: "Bir kadının şikayetiyle hakkında soruşturma açılan HDP'li vekil, partisinden istifa etti… İstifa eden milletvekili ile ilgili HDP'den açıklama"



Karar Gazetesi: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, partisinden istifa etti. Çelik'in istifasıyla HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 57'ye düştü"

Sözcü Gazetesi: "HDP'li Tuma Çelik, partisinden istifa etti"



Anka Haber Ajansı: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bir kadının şikayeti üzerine hakkında soruşturma başlatılması nedeniyle partisinden istifa ettiğini duyurdu. HDP, Merkez Disiplin Kurulu'nun konuyla ilgili titizlikle çalıştığını açıkladı"

Özgür Gündem: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle partisinin zarar görmemesi için istifa ettiğini açıkladı"



Sol Haber: "HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Çelik, partisinin zarar görmemesi için bu kararı aldığını belirtti"

Bianet: "Mardin Milletvekili Tuma Çelik, HDP'den istifa etti"

Gerçek Gündem: "Mardin Milletvekili Tuma Çelik, HDP'den istifa etti"



TUMA ÇAM'IN MEKTUBUNA GENİŞ YER VEREN, İDDİAYI BİR CÜMLEYLE GEÇİŞTİREN İNTERNET SİTELERİ!

Independent Türkçe: "HDP'den istifa eden Mardin Milletvekili Tuma Çelik: İftiraya uğradım"



Oda TV: "HDP milletvekili istifa etti"

T24: "HDP'den hakkında açılan soruşturma gerekçesiyle istifa eden Mardin vekiliyle ilgili açıklama"

KARMA KOMİSYON, TUMA ÇELİK'İN DOSYASINI GÖRÜŞMEK İÇİN ÇARŞAMBA GÜNÜ TOPLANIYOR
Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerince oluşturulan Karma Komisyon'un; 22 Temmuz Çarşamba günü HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in dosyasını görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

DERNEKTE TECAVÜZ
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre olay şöyle gelişti. Tuma Çelik, 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde Mardin'de seçim çalışmaları kapsamında bir derneğin toplantısına katıldı. Çelik, toplantının yapıldığı binada bir kadına tecavüz etti.



ŞANTAJ VE TEHDİT

Çelik bununla da yetinmedi ve kendisini şikayet etmek isteyen kadının hayatını zindana çevirmeye devam etti. Tehdit, şantaj ve her yolu deneyerek kadının kendisini şikayet etmemesi için baskı yaptı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı kadının şikayeti üzerine Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören fezlekeyi düzenledi ve Meclis'e gönderdi. HDP, Meclis'e gelen dosyanın içeriğini bilmesine karşın bugüne kadar Çelik ile ilgili hiçbir adım atmadı, hiçbir işlem yapmadı.

DOKUNULMAZLIĞI GÖRÜŞÜLECEK
TBMM konuyla ilgili harekete geçti. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerince oluşturulan Karma Komisyon'un önümüzdeki çarşamba günü toplanarak HDP milletvekili Tuma Çelik'in dosyasını görüşeceği bildirildi. Öncelikle 5 kişiden oluşan hazırlık komisyonunun kurulması bekleniyor.

RAPOR İÇİN BİR AYLIK SÜRE
İçtüzük gereği hazırlık komisyonu göreve başlamasından en geç bir ay sonra raporunu vermesi gerekiyor. Ancak, konunun ciddiyeti nedeniyle çalışmaların çok daha hızlı tamamlanabileceği belirtiliyor. Meclis'in tatile girecek olması, dokunulmazlığın kaldırılmasının ekim ayına kalmasına neden olabilecek. Ancak çalışmaların hızlandırılıp tatilden önce Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması da gündemde.. Çelik, komisyon çalışmaları sırasında gelip savunmasını da yapabilecek. İsterse yazılı savunma da gönderebilecek. Çelik'in milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırıldığı takdirde mahkemenin tutuklama kararı verebileceği ifade ediliyor.

NİTELİKLİ CİNSEL SALDIRI SUÇU
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'li Tuma Çelik hakkındaki dosyayı, nitelikli cinsel saldırı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 102. maddesi kapsamında hazırladığı belirtildi. Bu madde, tecavüzün ispatlanması halinde 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezasını öngörüyor.

KENAN KIRAN/SABAH