LGS'de yüzdelik dilim nedir? Yüzdelik dilim nasıl hesaplanır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 20 Haziran’da milyonlarca öğrencinin katılımıyla düzenlediği 2020 LGS sonuçlarını açıklamasının ardından LGS'de yüzdelik dilim nedir? Yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sorgulamaları da sıkça yapılmaya başlandı. İyi bir lisede eğitim görme hayali bulunan öğrenciler tercihlerin başlamasını heyecanla bekliyor. MEB en yüksek yüzdelik dilim ile öğrenci alan okulları açıkladı mı? İşte LGS yüzdelik dilim konusundaki ayrıntılar…

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2020, 11:28 Güncelleme 16 Temmuz 2020, 11:28
LGS’de yüzdelik dilim nedir? Yüzdelik dilim nasıl hesaplanır?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca öğrenci bulundukları illerdeki nitelikli liselerin puanlarını ve yüzdelik dilimlerini merak ederek araştırıyor. Hayalindeki liseye yerleşmek isteyen öğrenciler LGS'de yüzdelik dilim nedir? Yüzdelik dilim nasıl hesaplanır? Sorularına yanıt arıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2020 yılı en yüksek yüzdelik dilim ile öğrenci alan okulları henüz açıklamadı. İşte LGS yüzdelik dilim hesaplama…

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Öğrencinin sıralamasının yüzde olarak ifade edilmesi yüzdelik dilim olarak kabul edilir. Haberimizin içerisinden yüzdelik dilim hesaplama bilgisine ulaşabilirsiniz.

Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir.

Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR ?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000 olmuştur.

Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.