Kurban Bayramı ne zaman? 2020 Kurban Bayramı tatili kaç gün?

Müslüman alemi heyecanla Kurban Bayramı’nın başlamasını bekliyor. İslamiyet’te önemli bir yeri bulunan ve kurban ibadetinin yerine getirildiği Kurban Bayramı ne zaman? Bu yıl corona virüs salgınından dolayı Ramazan Bayramı sokağa çıkma yasağıyla birlikte evlerde geçmişti. Bu kez böyle bir yasak olup olmayacağı henüz açıklanmadı. Çalışanlar yaz tatilini ayarlamak ve izin kullanmak için 2020 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Sorusuna yanıt arıyor. İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 06 Temmuz 2020, 14:13 Güncelleme 06 Temmuz 2020, 14:13
Kurban Bayramı ne zaman? 2020 Kurban Bayramı tatili kaç gün?

İÇİNDEKİLER

2020 Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Müslüman vatandaşlar şimdiden kurbanlarını alıyor, peki kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Dini bayramlarımızdan biri olan 2020 Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek, uzatılacak mı? Bayram tatilinin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kurban ibadetine ilişkin tüm bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 2020 yılında 31 Temmuz'da başlayacak. 30 Temmuz ise arefe günü olacak.
Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.