İletişim Başkanlığı paylaştı: İşte ABD'deki sosyal medya ve dijital zorbalığa karşı düzenlemeler

İletişim Başkanlığı, Türkiye'nin gündemindeki internet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair paylaşımda bulundu. Yapılan infografik paylaşımda ABD'de dijital zorbalığa karşı atılan adımlar örnek gösterildi.

Giriş Tarihi 02 Temmuz 2020, 18:25 Güncelleme 02 Temmuz 2020, 21:04
İletişim Başkanlığı paylaştı: İşte ABD’deki sosyal medya ve dijital zorbalığa karşı düzenlemeler

İÇİNDEKİLER

İletişim Başkanlığı, Türkiye'nin gündemindeki internet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair paylaşımda bulundu.

Twitter'dan, "İnternet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair dünyadaki uygulama örnekleri: ABD'de veri güvenliği ihlali ve dijital zorbalığa karşı hangi hukuki düzenlemeler mevcut?" ifadeleriyle infografik bir paylaşım yapıldı.

İşte ABD'nin dijital zorbalığa karşı yaptığı düzenlemeler:

-ABD, 1996 yılında internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin İletişim Uygunluk Yasası'nı kabul etmiştir.

-Yasanın amacı, 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumaktır.

-28 Mayıs 2020 tarihinde "Çevrimiçi Sansürü Önlemeye İlişkin Kararname" adını taşıyan Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Kararnamesi imzalanmıştır.

-Kararname, sosyal medya platformlarının kamuoyu algısını şekillendirmek için belli görüşleri sansürlediklerini ve diğerlerini ön plana çıkardıklarını belirtmektedir.

-Düzenleme ile sosyal medya platformlarının üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir.

ABD'DE DİJİTAL PLATFORMLARDA VERİ GÜVENLİĞİNİN İHLALİ
-2012'de Google 22 milyon dolar ceza kesilmiştir.

-Facebook, 2016'da ABD başkanlık seçimleri öncesinde dünya çapında 87 milyon kullanıcısının verisini yasa dışı yollardan Cambridge Analytica şirketine sızdırmıştır.

-Facebook, kişisel verilerin gizliliğini ihlal etmiştir.

-ABD Federal Ticaret Komisyonu, kişisel verilerin gizliliği konusundaki ihlalleri nedeniyle, Facebook'a 5 milyar dolar para cezası kesmiştir.

ABD'DE DİJİTAL ZORBALIK
-Sosyal medya platformlarında 1 milyonu aşkın takipçisi olan ABD'li bir 'influencer', başka bir kişiye ait web sitesi adresini zorla ele geçirmek ve tehdit suçlamasıyla 14 yıl hapse mahkum edilmiştir.

-Bu kişi, sosyal medya hesaplarında kaba davranışları, alkolün etkisinde yapılmış uygunsuz hareketleri ve çıplaklık içeren görselleri paylaşmıştır.