Kurban Bayramı tarihi nedir? Kurban Bayramı 2020 ne zaman?

Müslüman alemi için büyük önem taşıyan Kurban Bayramı’nın tarihi merak edilerek gündemde Kurban Bayramı tarihi nedir? Olarak çok fazla araştırılmaya başlandı. Dini bayramlardan biri olan ve kurban ibadetinin yerine getirildiği Kurban Bayramı 2020 ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine bakıldığında merak edilen tarih ve gün belli oldu. Peki Kurban Bayramı’nın İslamiyet’teki önemi nedir? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 18 Haziran 2020, 17:42 Güncelleme 18 Haziran 2020, 17:42
Kurban Bayramı tarihi nedir? Kurban Bayramı 2020 ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Corona virüsten dolayı ilk dini bayram olan Ramazan Bayramı evlerde geçti, şimdi ise gözler Kurban Bayramı tarihine çevrildi. Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar 2020 Kurban Bayramı tarihini merak ediyor ve gündemde sıkça araştırıyor. Sabahında bayram namazı kılınacak ve sonrasında kesilen kurban Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. İşte bu önemli güne dair bilgiler…

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı Arifesi: 30 Temmuz Perşembe
Kurban Bayramı 1. Gün:31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2.Gün:1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3.Gün:2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün:3 Ağustos Pazartesi

İSLAMİ KOŞULLARDA KURBAN NASIL KESİLİR?

1-) Kesilecek hayvan acı çekmemeli ve hayvana eziyet olabilecek davranışlarda bulunulmamalıdır.

2-) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

3-) Yaşlarını doldurmamış, kesimine uygun olmayan hayvanlar kesilmemelidir.

4-) Hayvanın ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sola yatırılmalıdır.

5-) Kıbleye karşı durularak tekbir ve tehlil getirilmelidir.

6-) Tekbir ve tehlil'in ardından Bismillahi Allahu Ekber denilerek hayvanın boğazına keskin bıçak vurulmalı ve herhangi bir şekilde eziyet etmeden hayvan kesilmelidir.

7-) Hayvan tamamen ölmeden kafa veya ayaklarını koparmak, derisini yüzmeye kalkmak ya da hayvana eziyet etmek mekruhtur.

KURBAN BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur.

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur.

Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.