HES kodu nasıl alınıyor? Hayat Eve Sığar (HES) kodu seyahatlerde zorunlu mu?

Corona virüs ile mücadele kapsamında alınan önlemlerden biri olan HES kodu nasıl alınıyor? arama sorgulamaları sürüyor. Ülkemizdeki corona virüs vakalarının azalmasıyla birlikte seyahat yasağı kalktı ve Hayat Eve Sığar (HES) kodu seyahatlerde zorunlu mu? Sorusunun yanıtı da gündemde sıkça araştırılmaya başlandı. Uçak, otobüs, tren, özel araç yolculuklarında HES kodu alarak güvenli bir şekilde yolculuk yapabiliyorsunuz. Peki HES kodu ne işe yarıyor, herhangi bir kuruma gitmeden SMS ile nasıl alınır?

Giriş Tarihi 14 Haziran 2020, 12:20 Güncelleme 14 Haziran 2020, 12:22
HES kodu nasıl alınıyor? Hayat Eve Sığar HES kodu seyahatlerde zorunlu mu?

İÇİNDEKİLER

Seyahat yasağının kalmasıyla birlikte farklı şehirlere yolculuk yapacak olan vatandaşlar HES kodu ile ilgili bilgileri araştırmaya başladı. Hayat Eve Sığar (HES) kodu her türlü seyahatlerde zorunlu kılındı. Hayat Eve Sığar (HES) kodunu pek çok şekilde almak mümkün, üstelik oturduğunuz yerden bunu yapabiliyorsunuz. HES kodu sayesinde sağlığınız riske girmeden seyahat edebiliyorsunuz.

HES KODU NE İŞE YARAR?

Ülkemizde sosyal hayatta normalleşme adımlarıyla birlikte vatandaşların corona virüsü salgını için herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli bir şekilde paylaşmasına ve salgının takibinin yapılmasına yarıyor.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINA NASIL ULAŞILIR?

Hayat Eve Sığar (HES) kodu alarak şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen "Hayat Eve Sığar" akıllı telefon uygulamasını Android telefonlarda Google Play Store'dan İOS işletim sistemli telefonlarda ise AppStore üzerinde indirmeleri gerekmektedir.

Ardından Hayat Eve Sığar uygulamasını açarak HES kodu işlemlerini seçmelisiniz ve uygulama tarafından istenen bilgileri girerek devamında gelecek olan yönlendirmeleri uygulayarak süreli ya da süresiz HES kodunuzu alıp seyahat bileti rezervasyon ya da satın alım işlemlerinizde kullanabilirsiniz.


HES KODU SMS İLE NASIL ALINIR?

SMS ile HES kodu alımı ise HES yazıp boşluk bırakarak sırayla olacak şekilde TC kimlik numarası, kimlik kartı ön yüzünde yer alan seri numarası son 4 hanesi ve paylaşım süresi gün olarak yazılmalı ve 2023'e SMS olarak gönderilmelidir. Bu işlemi yapmanızın ardından yazmış olduğunuz gün sayısı kadar süre içerisinde kullanabileceğiniz HES kodunu telefonunuz SMS olarak gönderilecektir.
Örnek mesaj; HES 12345678901 1234 17

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN HES KODU AÇIKLAMASI!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada "Salgınla bulaşan hastalıklarla ilgili, sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda, özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya eğer virüs bulaştığı tespit edilirse, yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Tüm ulaşım süreçlerinde, 'Hayat Eve Sığar' mobil uygulaması üzerinden, HES kodu oluşturulabileceği gibi kısa mesaj yoluyla da HES kodu alınabilecek. Böylece seyahatlerde tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak. "dedi.

HES kodlarının kişiye özel üretilen tekil kodlar olduğunun altını çizen Koca, kontrolü ve yönetiminin kişinin elinde olacağını vurguladı.