Toplu taşıma araçlarındaki dezenfektan püskürtme işlemi koronavirüsü öldürüyor mu? DSÖ son noktayı koydu!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs şu ana kadar 4 milyonu aşkın kişiye bulaştı. Koronavirüsün damlacıklar ile bulaştığı bilinirken en önemli kuralın sosyal mesafe ve temizlik olduğu açıklanmıştı. Peki toplu taşıma araçlarında yapılan dezenfektan püskürtme işlemi koronavirüsü yok eder mi? Dünya Sağlık Örgütü merak edilen konuya son noktayı koydu. İşte detaylar…

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2020, 13:03 Güncelleme 18 Mayıs 2020, 13:09
Toplu taşıma araçlarındaki dezenfektan püskürtme işlemi koronavirüsü öldürüyor mu? DSÖ son noktayı koydu!

İÇİNDEKİLER

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsten korunmak için kapalı mekanlarda yaygın olarak kullanılan dezenfektan püskürtme veya fumigasyon işlemlerinin Kovid-19'a karşı etkili olmadığını bildirdi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, kapalı mekanlarda yaygın olarak kullanılan dezenfektan püskürtme veya fumigasyon işlemlerinin Kovid-19'a karşı etkili olmadığı ifade edildi.

"GÖZLERE VE SOLUNUM SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR"
Açıklamaya göre koronavirüsten korunmak için kullanılan bu yöntem, dezenfektanın etki alanının dışında gerekli etkiyi göstermiyor, bunun da ötesinde gözlere, solunum sistemine zarar verebiliyor ve cildi tahriş edebiliyor.

Bir takım yüzeyleri dezenfekte etmek gerektiğinde bunun dezenfektanlı bezlerle yapılmasının daha iyi olacağı belirtilen açıklamada, bu işlemden önce ise bir fırça veya ıspatula ile organik kir kalıntılarının kaldırılması gerektiği hatırlatıldı.

Dezenfektanların çamurla temas ettiklerinde etkisini yitirdiklerinden dolayı caddelerde kullanılmasını da önermediğini vurgulayan DSÖ, "Bu maddelerin insanlara püskürtülmesi (örneğin koridor ya da çeşitli odalarda) kesinlikle önerilmiyor. Bu fiziki ya da psikolojik açıdan zararlı olabilir ve virüsü taşıyan bir kişinin enfeksiyonu damlacık yoluyla ya da doğrudan temasla yaymasını azaltmaz" ifadelerini kullandı.

Canlı Corona Virüsü Haritası - Corona Virüsü Ölü ve Vaka Sayısı Son Durum