Zeki Yiğit kimdir? Yeni Danıştay Başkanı Zeki Yiğit kimdir, kaç yaşında, nereli?

Zeki Yiğit kimdir? Yeni Danıştay Başkanı Zeki Yiğit kaç yaşında, nereli? Danıştay Başkanlığına, görev süresi dolan Zerrin Güngör'ün yerine 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit seçildi. Bu gelişmenin ardından Zeki Yiğit kimdir sorusuna yanıt aranmaya başlandı. İşte, yeni Danıştay Başkanı hakkında merak edilenler…

Giriş Tarihi 07 Mayıs 2020, 14:37 Güncelleme 07 Mayıs 2020, 14:47
Zeki Yiğit kimdir? Yeni Danıştay Başkanı Zeki Yiğit kimdir, kaç yaşında, nereli?

İÇİNDEKİLER

Zeki Yiğit kimdir? Yeni Danıştay Başkanı Zeki Yiğit kimdir, kaç yaşında, nereli? Danıştay Başkanlığı'na yeni bir isim seçildi. Danıştay Başkanlığına, görev süresi dolan Zerrin Güngör'ün yerine 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit seçildi. Danıştay'daki son dakika gelişmesinin ardından yeni başkan Zeki Yiğit merak edilmeye başlandı. Peki; Zeki Yiğit kimdir, kaç yaşında, nereli?

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün yaş haddinden dolayı 20 Mart 2020 tarihinde emekliye ayrılması ardından Danıştay'da Başkanlık için seçim yapıldı.Danıştay Genel Kurulu'nca yapılan seçimde, 3. Daire Başkanı Mehmet Ali Samur, 10. Daire Üyesi Nizamettin Kalaman, 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit, 5. Daire Başkanı Fethi Aslan ve 4. Daire Başkanı Enver Kaya yarıştı.

Bugün yapılan 9. turlamada sonuç çıktı. Danıştay seçimlerini kazanan isim Zeki Yiğit oldu.

İŞTE 9. TUR SONUÇLARI

Zeki Yiğit: 65

Fethi Aslan: 33

Enver Kaya: 11

Nizamettin Kalaman: 8

ZEKİ YİĞİT KİMDİR?

Zeki Yiğit, 1965 doğumlu, Zonguldak Alaplı'lı. 1987'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra çeşitli ilçelerde hakim ve savcılık yaptı. Sonrasında Adalet Bakanlığı'na geçti. Bakanlıktaki görevine Adalet Müfettişi olarak başlayan Yiğit, önce Bakanlık Personel Genel Müdür Yardımcısı, 2008-2011 yılları arasında da Müsteşar Yardımcısı oldu. 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçilen Yiğit, 2013'ten beri YSK üyesi.

DANIŞTAY NEDİR?

Yönetim davalarına bakmak, bakanlar kurulunca gönderilen yasa ve tüzük tasarı- larıyla imtiyaz sözleşmeleri üzerine düşüncelerini bildirmek gibi görevleri olan, üyeleri anayasa mahkemesi'nce seçilen bağımsız anayasa kuruluşu, devlet şurası.

Tanzimatın ilanından sonra hukuk alanında günün şartlarına uygun mahkemeler kurma çalışmalarına başlanmıştır. Bu gayeyle "Meclis-i Vala-yı Ahkam-ı Adliye" ve "Dar-ı Şura-yı Bab-ı Ali"den sonra "Meclis-i Ali-i Tanzimat" kurulmuş ve daha sonra bu iki meclis, "Meclis-i Vala-yı Ahkam-ı Adliye" adıyla birleştirilmiştir. Ancak bu birleşme, adli teşkilatla idari teşkilatın birleştirilmesi ve tek yargı sisteminin uygulanması gibi sakıncalı bir sonuç doğurmuştur. Bunun giderilmesi için, "Meclis-i Vala-yı Ahkam-ı Adliye" 10 Mayıs 1868 tarihinde "Şurayı Devlet ve "Divan-ı Ahkam-ı Adliye" adlarıyla ikiye ayrılmıştı.

Şura-yı Devlet, idarenin taraf olduğu uyuşmazlıkları çözümlemekle yetkili kılınmıştır. O tarihlerde idari davalar çok geniş manada ele alınarak taraflardan birinin devlet olması halinde her dava idari dava sayılmıştır. Şuranın yetkileri bu yüzden çok geniş tutulmuştur. Şura, idareye karşı açılmış davalara bakmakla kalmıyor, aynı zamanda bir uyuşmazlık mahkemesi yetkisiyle de donatılmış bulunuyordu. 1868 tarihinde yayınlanan Şura-yı Devlet Nizamnamesi'ne göre Danıştay; Umur-ı Mülkiye ve Zabıta ve Harbiye, Umur-ı maliye ve Evkaf, Umur-ı Adliye, Umur-ı Nafia Ticaret ve Ziraat, Umur-ı Maarif olmak üzere beş daireye ayrılmış bulunuyordu.

Bu daireler hem idari ve danışma ve hem de yargı görevlerini bir arada yürütürlerdi. Ayrıca bir dava dairesi yoktu. Cumhuriyet döneminde 669 sayılı kanunla kurulan cumhuriyet döneminin ilk Danıştayı 6 Temmuz 1927 tarihinde, Mülkiye, Maliye ve Nafia daireleri olmak üzere üç idare ve bir dava dairesiyle çalışmalarına başlamıştır. Bu kanunla, Danıştay tarafından verilen kararların hiçbir makamın onayına gerek kalmadan yürütülmesi esas ve ilkesi kabul edilmiş oluyordu. Danıştayın kuruluşunda çeşitli tarihlerde değişiklik yapılarak üç idari ve üç dava dairesi olmak üzere daire sayısı altıya çıkarılmış ve 1947 yılında Danıştay Tüzüğü hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.