Reuters, Türkiye'nin Covid-19'la mücadelesindeki kahraman ekibi dünyaya böyle duyurdu: Virüs dedektifleri

Reuters, Türkiye’de COVID-19 hastalarıyla temasta bulunan kişileri takip etmek üzere kurulan ve ‘virüs dedektifi’ diye anılan filyasyon ekibini dünyaya tanıttı. Ekip çalışanları, bazı günlerde 200 kişiye ulaştıklarını söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2020 Güncelleme 03 Mayıs 2020, 07:02
Reuters, Türkiye’nin Covid-19’la mücadelesindeki kahraman ekibi dünyaya böyle duyurdu: Virüs dedektifleri

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanlığı, filyasyon timleri kurdu. Ekipler, Covid'li hastanın temasa geçtiği kişileri buldu. Böylece salgının yayılması durduruldu.
Reuters ajansı da gizli kahramanların bir gününe tanık oldu. Başarılarını dünyaya duyurdu. Başlığı da şuydu: VİRÜS DEDEKTİFLERİ



KAHRAMANLAR
İstanbul'da virüsün kontrolsüzce yayılmasının önündeki en büyük engel, bin 200 ekipten oluşan filyasyon ordusu oldu. Hepsinin elinde tabletler ya da akıllı telefonlarla her bir ekip hangi vakaya gideceğini online harita üzerinden anında görebiliyor. Bir vakadaki işi bittiğinde en yakın diğer vakaya bu sistemle yönlendiriliyor. Bir Coronapozitif vakanın temas ettiği onlarcasını 15 milyonluk şehirde didik didik araştırıp bulan ve izolasyona alan ekip, 'kahramanlar' olarak gösteriliyor.



Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi ile Halk Sağlığı Yönetim Sistemi, e-nabız ve Teletıp gibi uygulamaların birbirine entegre olması sayesinde izolasyona alınan vatandaşın taahhütnamesinin onam formu bile dijital ortamda alınıyor. Böylece sağlık çalışanı ile pozitif vakaların teması en aza indirilmiş olunuyor.