Kuşluk namazı nasıl kılınır? Kuşluk namazı nedir, fazileti nelerdir?

Gündemde en çok konuşulan konulardan biri de kuşluk namazıdır. Kuşluk (Daha) namazının saat kaçta ve nasıl kılındığı internet üzerinden sıklıkla araştırılıyor. Kuşluk namazının kaç rekat olduğunu ve faziletlerinin neler olduğunu da haberimizde derledik. (Herkesin eklem yeri kadar sadaka vermesi gerekir. Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah veya Allahü ekber demek birer sadakadır. İyiliği tavsiye etmek, kötülüğe mani olmaya çalışmak birer sadakadır. İki rekat kuşluk namazı kılmak ise bütün bunları karşılar.) [Müslim]

Giriş Tarihi 23 Nisan 2020, 11:21 Güncelleme 23 Nisan 2020, 17:14
Kuşluk namazı nasıl kılınır? Kuşluk namazı nedir, fazileti nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Daha olarak da adlandırılan Kuşluk namazı, güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani güneşin doğması üzerinden takriben 45-50 dakika geçmesinden zeval vaktine kadar olan süre içerisinde kılınması gereken bir namazdır. Kuşluk namazının nasıl kılındığı ve faziletleri merak edilerek gündemde sıkça araştırılmaya başladı. İşte Kuşluk namazı hakkında merak edilen bilgiler…

KUŞLUK NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?

Kuşluk namazı 2 rekattır. Aşağıda belirttiğimiz şekilde kılabilirsiniz.

1. Rekat
"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya" diye niyet ederiz"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarızSübhaneke'yi okuruzEuzü-besmele çekerizFatiha okuruzKur'an'dan bir sure okuruzRüku'ya giderizSecde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat
Ayağa kalkarak Kıyama dururuzBesmele çekerizFatiha okuruzKur'an'dan bir sure okuruzRüku'ya giderizSecde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye giderizOturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız Kaynak: Duha namazı nasıl kılınır, kuşluk namazı kılınışı, kaç rekattır, nasıl niyet edilir?



KUŞLUK NAMAZI FAZİLETİ

(Herkesin eklem yeri kadar sadaka vermesi gerekir. Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah veya Allahü ekber demek birer sadakadır. İyiliği tavsiye etmek, kötülüğe mani olmaya çalışmak birer sadakadır. İki rekat kuşluk namazı kılmak ise bütün bunları karşılar.) [Müslim]

(İki rekat kuşluk namazı kılan gafillerden olmaz. Dört rekat kılan, abidlerden olur. Altı rekat kılarsa, bu namaz o gün ona kâfi gelir. Sekiz rekat kılan, masivayı terk edip itaat eden kullardan yazılır. On iki rekat kılan da Cennette özel bir köşke kavuşur.) [Taberani]

Ebû Zer-radıyallahü Anhâ-'den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: "Bir kimse kuşluk namazının iki rekatına devam etse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affolunur." (Tirmizi, Vitr, 15)

İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- hadisin şerh ederken şöyle demiştir:

"Bu hadis, Duhâ namazının fazîletinin büyüklüğüne, yerinin önemli olduğuna ve bu namazın iki rekât olarak da geçerli olduğuna bir delildir." (Nevevî; "Sahih-i Müslim Şerhi")

Peygamber efendimizin, düşman üstüne gönderdiği askerler, kısa zamanda zafer kazanıp bol ganimet ile evlerine döndüler. Bu askerlere gıpta edenleri görünce buyurdu ki:

(Size bunlardan daha kısa süren, daha çok ganimet getiren ve daha tez eve döndüren cihad yolunu göstereyim. Kuşluk namazı için camiye giden, daha az savaşmış, daha çok ganimet almış ve daha tez evine dönmüş olur.) [İ. Ahmed]

Ebû Hureyre hazretleri, bir defâsında şöyle demiştir: "Dostum Resûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- bana, her ay üç gün oruç tutmayı, iki rekât kuşluk namazı kılmayı ve uyumadan önce vitri edâ etmeyi tavsiye buyurdu." (Buhârî, Teheccüd, 33)

İmam-ı Şarani hazretleri, (Kuşluk namazına devam edenlere cin musallat olamaz) buyurdu.

"Kıyameti gördükleri gün dünyada ancak bir akşam yahut bir duhâ (kuşluk) vakti kalmış olduklarını sanırlar. " (en-Naziat, 79/46)

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) her hâlini gören ve bilen Hz. Âişe Validemiz (r.a.) ise, "Resûlullah (s.a.v.) duhâ namazını dört rekât kılar ve dilediği kadar da artırırdı" şeklinde hadis rivayet etmiştir.

"Dostum Resûlullah (s.a.v.) bana üç şeyi tavsiye etti; onları ölünceye kadar bırakmam: Her aydan üç gün oruç tutmak, duhâ (kuşluk) namazı kılmak, vitir namazı kılıp da uyumak." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IV, 151)