İstanbul’a yeni önlem… Özel araçla yolculuk yasak mı? İstanbul şehir içi özel araç yasaklandı mı?

Özel araçla yolculuk yasak mı? İstanbul’da virüsün izolasyonu için yeni tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi bekleniyor. Sokağa çıkmanın sınırlandırılması, virüsün yayılımını engellemek için büyük önem taşıyor. İstanbul şehir içi özel araç yasaklandı mı? Özel araçla yolculuk yasak mı? Hükümette yapılan seri toplantıların sonuncusunda, özellikle İstanbul kaynaklı yayılmaları önlemek için yeni kararlar alınması masaya yatırıldı. İstanbul genelinde özel araçla seyahatlerin kısıtlanması gündeme geldi!

Giriş Tarihi 03 Nisan 2020, 13:40 Güncelleme 03 Nisan 2020, 13:40
İstanbul’a yeni önlem… Özel araçla yolculuk yasak mı? İstanbul şehir içi özel araç yasaklandı mı?

İÇİNDEKİLER

İstanbul özel araçla yolculuk yasak mı? İstanbul şehir içi özel araç yasaklandı mı? İstanbul'a yeni önlemler kapıda. Virüsün en hızlı ve en çok görüldüğü il olan İstanbul için tedbirlerin sıkılaşması bekleniyor. Alınacak yeni tedbirler arasında belirli yaş gruplarının sokağa çıkmasının sınırlandırılması bulunuyor. Özel araç sahiplerine de kısıtlama getirilmesi öneriler arasında. Peki, özel araçla yolculuk yasak mı? İstanbul şehir içi özel araç yasaklandı mı?

İSTANBUL ÖZEL ARAÇLA YOLCULUK YASAK MI?

İstanbul'da toplu ulaşım seferlerinin de azlığının etkisiyle izolasyon kurallarına tam olarak uyulamıyor. Yapılan değerlendirmelere göre alınan önlemlere en iyi uyan, izolasyonu sağlayan il Ankara oldu. Önümüzdeki günlerdeki değerlendirme sonucu gerek görülürse İstanbul'da özel araçlar ile seyahat tamamen kısıtlanacak.

Türkiye'de Kovid-19 tespit edilen vakaların yüzde 60'ının İstanbul'da bulunması nedeniyle Bilim Kurulu'nun da önerileri doğrultusunda İçişleri Bakanlığı bir dizi önlemi daha devreye sokmaya hazırlanıyor.

Alınması planlanan yeni kararlar şöyle:

* İstanbul'da denetimlerle özel araçlar dışında vatandaşların keyfi dolaşacağı alan kalmadı.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma araçlarında seferleri yeterli sayıda tutmaması izolasyonda büyük sıkıntı yaratıyor. Sefer sayıları arttırılacak.

* İstanbul'a giriş çıkışların kısıtlanması olumlu sonuçları gelmeye başladı. Bir kaç gün içindeki sonuçlara bakıldıktan sonra gerekirse özel araçlar ile şehir dışına çıkışlar ve girişler tümden yasaklanabilecek. Sadece, Çerkezköy, Gebze gibi yerlerde çalışmaya gidenler için özel izin belgesi verilecek.

* Şu anda İstanbul'un yüzde 85'i seyahat yapamıyor. Seyahat izni için 100 binin üzerinde başvuru geldi. Ölüm ve hastalık dışında kimseye izin verilmediği belirtildi.

* İstanbul'da yayılmanın önlenmesi için 65 yaş ve üstü olan sokağa çıkma yasağı yaşının 60 çekilmesi planlanıyor. Virüs kaptığı halde hastalık belirtileri göstermeyen 18 yaş ve altı grup için de sokağa çıkma yasağı getirilmesi planlanıyor. Bu uygulamanın Türkiye geneline yayılması üzerinde de duruluyor.

* Virüsün yayılmasını önlemek için muhtarlar da devreye sokuldu. Muhtarlara "Mahalle ya da köye şehir dışından gelenleri bildirin" denildi. Bu kişiler karantinaya alınacak.

ÖZEL ARAÇLA ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK YASAK MI?

Yayınlanan resmi kararla şehirler arası ulaşımda otobüs ve uçak yolculuğu izne tabi tutuldu. Özel araçla seyahat ise yasaktan muaf tutuluyor. Şehirler arası seyahat edecek vatandaşlar, şehir giriş-çıkışlarındaki sağlık kontrol noktalarında denetlenecek. Kontrol noktalarında seyahat nedenleri ve güzergahları sorulacak vatandaşların vücut ateşleri ölçülecek, yüksek ateşli olanlar 14 gün karantinaya alınacak.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

e-Devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama kısmına SEYAHAT İZİN BELGESİ yazılarak ilgili sayfaya yönlendirileceksiniz. İçişleri e-başvuru sayfasında YENİ BAŞVURU kısmını seçip SEYAHAT İZİN BAŞVURUSU yapabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra kurul değerlendirmesi beklenir.

KİMLER SEYAHAT İZİN BELGESİ ALABİLİR?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan duyuruda "Tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir" denildi.