60 yaşa yasak geldi mi? 60 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı? Yaş sınırı kaç oldu?

60 yaşa yasak geldi mi? 60 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı? İlk olarak 65 yaş üstüne sokağa çıkma sınırlandırılmaları getirilirken, bu sınırın 60 yaşa çekilmesi gündeme geldi. Hastalığın etkilediği yaş sınırının 60’a düşmesi nedeniyle 60 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Virüsle mücadelede yeni önlemlerin uygulamaya geçirilmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı bölgedeki bütün valilere tedbirlerin daha sıkı uygulanması konusunda talimat vermişti. Bunun üzerine, bölge illerinde, her ile özgü yeni sınırlamalar devreye sokuldu. İşte, 60 yaş üstü vatandaşları ilgilendiren gelişmeler!

Giriş Tarihi 03 Nisan 2020, 12:43 Güncelleme 03 Nisan 2020, 12:43
60 yaşa yasak geldi mi? 60 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı? Yaş sınırı kaç oldu?

İÇİNDEKİLER

60 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı? 60 yaşa yasak geldi mi? Koronavirüsle mücadelede yeni önlemlerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Alınması beklenen tedbirlerden birisi de 65 yaş olarak belirlenen sokağa çıkma sınırlandırılmasının 60 yaşa düşürülmesi. Salgın tehlikesinde yaş sınırının 60'a gerilediği gözlemlenmişti. Yeni tedbirler arasında özellikle İstanbul kaynaklı önlemler alınması gündemde. Peki, 60 yaş sokağa çıkma yasağı var mı?

Hürriyet'in haberine göre; hükümette yapılan seri toplantıların sonuncusunda, özellikle İstanbul kaynaklı yayılmaları önlemek için yeni kararlar alınması masaya yatırıldı.

Toplantıda, İstanbul'da alınan önlemlerin sonuçları da değerlendirildi. Özel araçların tamamen yasaklanmasının yakında uygulamaya geçeceği belirtiliyor. Bu yasağın birkaç gün içerisinde başlayabileceği ifade edildi.

Bu nedenle İstanbul'da azaltılan otobüs seferleri arttırılacak. Böylece her seferde az sayıda yolcunun olması sağlanacak. İstanbul'da 100 bin kişinin seyahat izni için başvurduğu ve izin verilmediği öğrenildi. Zorunlu işler ve hastalık gibi gerekçelerin dışında seyahat izni verilmiyor.

Sokağa çıkmayı daha da azaltmak için 65 yaş üstüne konulan sokağa çıkma yasağı yaşını 60'a indirmek planlanıyor. Ayrıca 18 yaşından küçükleri sokağa çıkmasına izin verilmemesi de değerlendirilen seçeneklerden biri.

Doğu ve Güneydoğu illerindeki ihlallerin vali ve kaymakamlara gönderilen son uyarılardan sonra azaldığı, her ilin ihtiyacına göre yeni önlemlerin hayata geçirildiği belirtiliyor. Bu bölgelerde sokağa çıkma yasağının yüzde 70 oranında uygulandığı bilgisi paylaşıldı. Üç büyük il içinde kurallara uyma açısından Ankara'nın en başarılı il olduğu, İzmir ve İstanbul'da da yeni önlemlerin oranı arttıracağı kaydediliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASI NE KADAR?

Kolluk kuvvetleri önce sokakta bulunan yaşlı vatandaşları evlerine dönmeleri konusunda uyaracak ve ihtiyaç olursa yardım da edecek. Güvenlik güçlerinin ikazına rağmen sokakta bulunmaya devam edenlere Kabahatlar Kanunu'nun 32. Maddesi gereğince 392 lira idari para cezası kesilecek.

Para cezasına rağmen evine dönmeyenlere;

Türk Ceza Kanunu'nun Bulaşıcı Hastalıklara ilişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan "Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi iki aydan bir yıla hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü uyarınca, işlem başlatılacak.

Bakanlık, sınırlama getirilen kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 'Vefa Sosyal Destek Grubu' oluşturulacağını açıkladı. İhtiyaçlar için 112, 155, 156 numaralarının aranabileceği ifade edildi.