Koronavirüs solunum cihazına mahkum ediyor! Peki hangi ülkede kaç solunum cihazı var?

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek 6 kıtaya birden yayılan yeni tip koronavirüs dünya genelinde 33 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Damlacıklar ile bulaşan koronavirüs, kişilerin akciğerlerine yerleşip nefessiz bırakarak hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor. Hastalığı ilerleyen kişiler solunum cihazına bağlanmak zorunda kalıyorlar. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin şu anda 24 bin solunum cihazına sahip olduğunu, yerli solunum cihazı üretimlerine de başlanıldığını açıkladı. Peki Avrupa ülkelerinde kaç solunum cihazı var? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 30 Mart 2020, 16:35 Güncelleme 30 Mart 2020, 16:35
Koronavirüs solunum cihazına mahkum ediyor! Peki hangi ülkede kaç solunum cihazı var?

İÇİNDEKİLER

İlk olarak Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs Antartika hariç tüm kıtalara yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel salgın olarak ilan ettiği koronavirüs nedeniyle 33 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar koronavirüsün damlacıklar yoluyla bulaştığını açıkladı. Kişilerin akciğerlerine yerleşen koronavirüs hastalığın ilerleyen süreçlerinde solunum cihazına bağlanılmasına neden oluyor. Peki koronavirüs dünyayı bu kadar tehdit ederken hangi ülkede kaç adet solunum cihazı var? İşte detaylar….

KORONA VİRÜSÜNÜN GÜN GÜN BELİRTİLERİ NELER?
1-3. gün:
Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses boğuklaşır. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.

6. gün: Kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün: Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün: Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün: Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir. Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

TÜRKİYE'DE SOLUNUM CİHAZI VE YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI NE KADAR?
Sağlık Bakanlığı'nın 2018 Sağlık İstatistikleri Yıllığı'na göre, Türkiye'de 24 bin 71 adet erişkin yoğun bakım yatağı bulunuyor.

Bu yatakların 11 bin 171'i Sağlık Bakanlığı, 4 bin 49'u üniversite ve 8 bin 851'i de özel hastanelerin bünyesinde yer alıyor.

Türkiye'de ayrıca 2018 itibarıyla 1625 çocuk ve 12 bin 402 yenidoğan yoğun bakım yatağı var.

Bakan Koca, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu anda yoğun bakımlarda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, yüzde 62 civarında bir doluluk oranı olduğunu ifade etti.

Yoğun bakım üniteleri de yatırılan hastaların durumunun ciddiyetine göre üçe ayrılıyor. 1. ve 2. düzeyde daha hafif hastalar yer alırken, 3. düzeyde ise organ yetmezliği ve koma gibi ileri düzeyde rahatsızlığı olan hastalar bulunuyor.

İTALYA'DA 500'E ÇIKMASI BEKLENİYOR
İtalya'daki Siare Engineering firmasının şu andaki üretim kapasitesi 125 ve artışın gerçekleşmesinden sonra bu sayının 500'e çıkması bekleniyor. Financial Times'ın haberine göre, bu firma, ürettiği cihazları devlete 17 bin euro karşılığında satıyor.

İNGİLTERE'DE 8 BİN ADET
İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), elinde 8 bin 175 solunum cihazı olduğunu ve acil bir şekilde yeni alımlar yapacağını açıkladı.

İngiliz hükümeti, salgının tepe noktasında 30 bin solunum cihazına ihtiyaç duyacağını açıkladı ve teknoloji şirketi Dyson'dan 10 bin adet cihaz sipariş etti.

ALMANYA'DA 10 BİN ADET
Almanya da 10 bin adet solunum cihazı siparişi verirken, bazı otomobil şirketleri de cihaz üretimine başlayacağını açıkladı.

FRANSA'DA 5 BİN ADET
Fransa, solunum cihazına sahip yoğun bakım yatağı sayısının 5 bin olduğunu ve bunu hızla artırmak için bazı adımlar atacağını söyledi.