Corona grip nezle alerji arasındaki fark nedir? Corona belirtileri nelerdir?

Corona grip nezle alerji arasındaki fark vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Corona belirtileri nelerdir? Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs nedeniyle vatandaşlar eve kapandı. Sosyal alanlarda kalabalıktan mümkün olduğunca kaçınılması ve evden çıkılmaması uzmanlar tarafından öneriliyor. Bu süreçte bazı kişiler halsizlik, öksürük, ateş ve burun akıntısı durumlarında Corona olup olmadığını merak ediyor. Corona virüsü grip, nezle ya da alerji ile karıştırmamak gerekiyor. Peki, Corona belirtileri nelerdir? İşte, Corona virüs belirtileri hakkında tüm merak edilenler…

Giriş Tarihi 21 Mart 2020, 16:11 Güncelleme 21 Mart 2020, 16:11
Corona grip nezle alerji arasındaki fark nedir? Corona belirtileri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Corona belirtileri nelerdir? Corona grip nezle alerji arasındaki fark vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Halsizlik, öksürük, ateş ve burun akıntısı belirtilerinden birini gösteren kişiler grip mi Corona mı olup olmadığını merak ediyor. Bu nedenle Corona belirtileri vatandaşlar tarafından yoğun şekilde sorgulanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından virüsün hangi durumlarda etkili olduğuna dair bilgilendirici yayınlar yapılıyor. Peki, Corona grip nezle alerji arasındaki fark nedir? İşte yanıtı…

CORONA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çin'de bilim insanları yeni tip corona virüsün (covid-19) genel belirtilerinin günden güne nasıl ortaya çıktığını gösteren iki araştırma yayımladı. Birinci araştırmaya göre ilk gün hafif bir öksürükle başlayan covid-19 hastalığı 8 günde ciddi bir solunum hastalığına dönüşebiliyor. İkinci araştırmada ise virüsle enfekte olunmasının ardından ortalama taburculuk süresinin 22 gün, ortalama ölüm süresinin ise 18,5 gün olduğunu bildirdi. Ancak, uzmanlar corona virüse yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğunun 7 gün içinde iyileştiğini açıkladı. İşte gün gün corona virüsün seyri...

Birinci gün: Hastalarda, ateş yükselir, kas ağrısı ve kuru öksürük ortaya çıkar. Bununla birlikte yorgunluk da yaşanabilir. Küçük bir azınlıkta ise bir veya iki gün boyunca ishal veya bulantı görülebilir.

Beşinci gün: Enfekte olan kişinin kronik hastalığı varsa ya da yaşlıysa nerfes darlığı olarak da bilinen dyspnea ortaya çıkabilir. Bu durumda nefes almak gittikçe zorlaşır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, maruziyetten iki ile 14 gün sonra ortaya çıkan semptomların ateş, öksürük ve nefes darlığı olduğunu söylüyor.

EN KRİTİĞİ 7.GÜN

Yedinci gün: Bazı hastalar enfekte olmalarının yedi gün ardından hastaneden yatmalarını gerektiren şiddetli bir nefes darlığı yaşayabilirler. Sağlık kuruluşları, sürekli göğüs ağrısı, nefes darlığı yaşayan ve yüzü ve dudakları mavimsi bir renge dönen hastaların acil bir şekilde tıbbi yardım alması öneriyor.

Diğer taraftan, yedinci gün, hastaların büyük çoğunluğu için - yaklaşık yüzde 85'i - semptomların azalmaya başladığı ve izolasyondan çıkmanın bir olasılık olduğu noktadır.

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMUNA DİKKAT

Sekizinci gün: Corona virüsten yüksek bir şekilde etkilenen insanlarda sekizinci günde, akciğerlerin hayati organlara yeterli oksijen sağlayamadığı Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) belirtileri gelişebilir.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, vakaların yalnızca yüzde 15'i bu noktaya ulaşıyor.

Onuncu gün: Solunum problemleri kötüleşen hastaların 10. günde yoğun bakım ünitesine girmesi gerekir.

On ikinci gün: Wuhan'da yapılan ilk araştırmaya göre, hastalardaki ateş bu noktada sona eriyor. Hastalıktan kurtulanlarda, semptomlar yaklaşık 13 günün ardından yok oluyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuru öksürük: Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirti.

Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.

Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.
Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.

Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.

HANGİ BELİRTİ, HANGİ HASTALIĞIN İŞARETİ?

NEZLE: Şiddetli burun akıntısı, hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, baş ve boğaz ağrısı.

ALERJİ: Kuru öksürük, hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı.

GRİP: Ani ateş, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik.

KOVİD-19: Ani ateş, kuru öksürük, halsizlik, nefes darlığı.