Af yasası son dakika haberi: 40 bin kişiye müjde! Hangi suçlara af gelecek? İkinci yargı paketi içeriği nedir, Meclis'e geldi mi?

İkinci yargı paketi, af yasası ve ceza indirimi hakkındaki son detayları öğrenmek isteyen vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor. Uzun bir süredir üzerinde çalışan yasa ve düzenlemeyle ilgili detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Hangi suçlara af geleceğini merak eden vatandaşlar af yasası ile ilgili gelişmeleri öğrenmek istiyor. Peki, hangi suçlara af gelecek? İkinci yargı paketi ne zaman Meclis'e gelecek? İşte af yasasında son gelişmeler... Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor.

Giriş Tarihi 16 Mart 2020, 09:25 Güncelleme 16 Mart 2020, 09:25
Af yasası son dakika haberi: 40 bin kişiye müjde! Hangi suçlara af gelecek? İkinci yargı paketi içeriği nedir, Meclis’e geldi mi?

İÇİNDEKİLER

Af yasası uzun süredir gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Üzerinde çalışan yasa ve düzenleme hakkındaki detaylar yavaş yavaş netleşiyor. Bu kapsamda af yasası hakkındaki açıklamaları yakından takip eden yüz binlerce kişi ceza infaz düzenlemesi ve af yasasındaki son gelişmeleri bilmek istiyor. Peki, af yasası ne zaman Meclis'e gelecek? İşte ikinci yargı paketi ve ceza indiriminde son durum... Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yani % 67'si yerine ½'si yani yüzde 50'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak.

AF YASASI VE CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EVDE İNFAZ

Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ

Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

6 SUÇU KAPSAMIYOR

Düzenlemenin terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçları kapsamayacağı öngörülüyor.

40 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Kısa süreli hapis cezaları konusunda hafta sonu ve gece infaz yöntemleri de uygulanacak. Bu haktan yararlanacak hükümlüler hafta içi dışarıda, hafta sonu hapiste olacak. Gece infazı konusundaki şartları yerine getirenler için de gündüz işe gidebilme imkânı sağlanacak. Bu durumdaki hükümlüler, gündüz dışarıda, gece ise hapishanede kalan cezalarını tamamlayacak. Mevcut mevzuata göre, 6 ayın altındaki cezalar için bu yöntemler uygulanabiliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu sürenin 2 yıla çıkarılması planlanıyor. Yasa çıktıktan sonra, 2 yıl ve altında hapis cezası kalanlar, Cuma günü saat 19.00'da cezaevine girecek ve Pazar günü saat 19.00'da çıkacak.

Gündüz veya hafta içi işine gidip, gece veya hafta sonu cezaevine döneceklerin büyük bölümünün 'Ekonomik suçlarla ilgili ceza alanlara' uygulanacağı, böylece işlerini yürütebilmelerine imkân verileceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları, ceza indirimi ve farklı infaz uygulamaları ile cezaevi dışına çıkacakların sayısının ilk etapta 40 bin civarında olacağını, ilerleyen süreçte ceza süreleri doldukça cezaevi dışına çıkacakların sayısının 100 bini aşacağını dile getirdi.

AK PARTİ'DEN İNFAZ AÇIKLAMASI

AK Parti Milletvekili Ali Özkaya , kanal 3 adlı televizyon programında Mehmet Ali Güzbey 'in gündeme dair sorularını yanıtladı. Güzbey 'in infaz yasasında son durum nedir? sorusuna Özkaya şu şekilde cevap verdi: "2005 yılında ceza kanunu çıktı ve ceza infaz kanunu çıktı. Yeni sistemle hem cezaları hem infaz süresini arttırdık. Eskiden adam öldürme 24 yıl hapis cezasıydı. Şimdi müebbet hapis cezası. Eğer bir kişi ağırlaştırılmış müebbet alırsa 30 yıl, müebbet alırsa 24 yıl bir fiil yatar. Bir yıl denetimli serbestliği var Eskiden olsa 24 yıl verilse 9 yıl yatacaktı. Ceza miktarı arttı. Uyuşturucuda eskiden 1-2 yıl yatarlardı. Şimdi 8 yıla kadar yatıyorlar Hırsızlığın bazı halleri gasptan daha fazla hale geldi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin önemli bir kısmı uyuşturucu , hırsızlık, adam öldürme , terör suçları, tabi terör son dönemlerde FETÖ 'den oldu. Cinsel istismar suçları ve mükerrir suçlarından oluşuyor. Bunlar 4'te 3 yatıyor. Yani 100 gün ceza aldıysa 75 gün hapiste kalıyor. Diğerleri 3'te 2 yatıyor. 2016 yılından önceki suçlarda 2 'te 1 oldu. Denetimli serbestliği de 2 yıla çıkardık. Yani o tarihten önce 4 yılceza alanlar hiç cezaevine girmiyor gibi bir şey. Bugün normalde 18 ay ceza alanlar hiç hapse girmiyor. 2016 yılından öncesinde girmiyor.

Biz diyoruz ki infaz kanununu çok sadeleştirelim. A suç B suç diye. Bir suç ağırsa cezası ağır. Yani iki defa ağır. Mesela Almanya 'da uyuşturucu 1 yıldan 20 yıla kadar. Bizde 10 yıldan 20 yıla kadar. Belirli suçlarda bu cezanın ve infazın yüksekliği içerde kalma süresini arttırıyor. Bunun yüzünden gireen çıkmıyor. Aynı zamanda biz istinaf mahkemelerini getirdik. 5 yıldan az alanlar istinafta kesinleşiyor Yargıtay 'a gitmiyor. İstinafta hızlı kesinleşiyor. Böyle olunca cezaevlerindeki tutuklu sayısı arttı. Cezaevlerinin amacı kişiyi ıslah etmek. 2 mağdurların hakkını menfaatini korumak. Bizim cezamız bu amaca hizmet ediyorsa demekki doğru yapıyoruz. Eğer etmiyorsa demekki yanlış yapıyoruz.

İspanya ve İtalya 'da uyuşturucu için köyler belirlemişler. Onları oralarda ıslah ediyorlar. Çok acı olaylar var. Bazı aileler çocuğu hapse girsin istiyor. Bir çocuk annesini arıyor. Annesine diyor ki bana cezaevine gelirken uyuşturucu getir diyor. Anne yüreği dayanamıyor. nereden buluyorsa buluyor uyuşturucu, cezaevine getiriyor. Telefonlar dinlendiği için anneyi de yakalıyorlar uyuşturucu ile ve anne de 9 yıl ceza alıyor. Yargının işini arttırmayacak, geçmişi çok ele almadan sonuca gidecek bir düzenleme yapılmalı.

DOĞUM YAPAN KADINLAR İÇİN 1,5 YILLIK ERTELEME

Düzenleme ile kamuoyunda çok tartışılan bir konuda daha adım atılıyor. Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezalarını çekmek üzere cezaevine alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu süre 1,5 yıla çıkarılıyor. Yani bir kadın doğum yaptıktan ancak 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere cezaevine alınabilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek.

İNFAZ ½ OLUYOR

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yani % 67'si yerine ½'si yani yüzde 50'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak. Örneğin; mahkemece 10 yıl hapse mahkum edilen bir kişinin cezasının infazı 5 yıl olacak. Bu 5 yılın 4 yılı cezaevinde geçirildikten sonra hükümlü iyi halliyse denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi iyi halli olması durumunda cezaevinde toplamda 4 yıl geçirecek. Mevcut sistemde 10 yıl ceza alan biri 5 yıl 8 ay cezaevinde kalıyordu.

5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA

Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Bu suçlarda infaz yine ¾ yani % 75 olarak uygulanmaya devam edecek. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 1/5'i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.