İstanbul'da deprem mi oldu? Son depremler AFAD Kandilli: 2020 İstanbul'da deprem riski olan ve zemini sağlam ilçeler hangileri?

Son depremler ve İstanbul'da deprem mi oldu? Kelimeleri arama motorlarında oldukça fazla aratılıyor. "Kandilli Rasathanesi son dakika deprem" ve "AFAD son depremler" gibi kelimeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Türkiye'de meydana gelen son depremlerden dolayı AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesini sizler için derledik. Bu arada deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden Marmara Denizi'nde olması beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Görür'ün "Marmara'da deprem büyük olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak" ifadesi bölgedeki vatandaşları tedirgin etti.

Giriş Tarihi 07 Şubat 2020, 09:11 Güncelleme 07 Şubat 2020, 09:11
İstanbul’da deprem mi oldu? Son depremler AFAD Kandilli: 2020 İstanbul’da deprem riski olan ve zemini sağlam ilçeler hangileri?

İÇİNDEKİLER

Son depremler ve İstanbul'da deprem mi oldu? Soruları bu günlerde Google'da oldukça fazla aratılanlar arasına girmiş durumda. Türkiye'de sık yaşanan depremler sonrasında vatandaşlar AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesini inceliyor. Özellikle Elazığ'ı yıkan depremin ardından akıllara yine İstanbul'da beklenen deprem geldi. Uzmanlar İstanbul depreminin tarihini bilemiyor fakat şiddeti hakkında söylenenler ürkütüyor. Deprem bilimcilerine göre İstanbul'da beklenen depremin şiddeti 7.2 civarında olacak. Peki İstanbul'daki hangi ilçeler ne kadar güvenli, hangi ilçeler fay hattı üzerinde ve hangi ilçeler zemin bakımından güvenli?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

İstanbul'da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri?

Elazığ depreminin ardından bir kez daha gözler 'İstanbul Risk Haritası'na çevrildi.

Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

İstanbul'da depremi en çok hissedecek ilçeler hangileri?

Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

İstanbul'da deprem riski olan ilçeler

Yıllardır İstanbul'da beklenen deprem konusunda uzmanlar sürekli bir araştırma içerisinde. Yapılan testler ve araştırmalar sonucunda Avrupa Yakası ile ilgili ağır bilançolar hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem profesörü Ahmet Ercan'ın tespitleri doğrultusunda "Cankurtaran'dan başlayıp Ayasofya'ya, oradan Süleymaniye'ye, oradan Fatih'e, Edirnekapı'ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir" açıklamasını yaptı.

Orta deprem riski taşıyan semtler hangileri?

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

Yüksek deprem riski taşıyan semtler hangileri İstanbul?

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere.

Naci Görür: İstanbul depremi en az 7.2 olacak

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden Marmara Denizi'nde olması beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Görür'ün "Marmara'da deprem büyük olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak" ifadesi bölgedeki vatandaşları tedirgin etti. Prof. Görür, şunları kaydetti:

KAF (Kuzey Anadolu Fayı) ve DAF (Doğu Anadolu Fayı) ülkemizde deprem üreten en önemli iki fay zonudur. Bu faylar boyunca yer alan yerleşim alanları zaman zaman büyük depremlere maruz kalırlar.

Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara'nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. Marmara'da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla bu kabuk 30 yıl içinde kırılacak (5-10 sene önce veya sonra olabilir).

İlk 20 sene içerisinde olmadığına göre son 10 yıllık periyotta deprem olma olasılığı %50'den fazlaya çıktı. Prof. Görür'ün açıklamaları Silivri, Kumburgaz ve Avcılar bölgesinde yaşayan vatandaşlarda korku yarattı. Silivri depreminde Deniz Köşkler Mahallesi Haluk Sokak'ta bir bina çökmüş, hasar gören Polatoğlu Apartmanı'nda da dairelerin çoğu boşaltılmıştı. Geriye kalan üç dairenin birinde oturan Suudi Arabistanlı Moatez Alnjar, "4 çocuğumla birlikte çok korkmamıza rağmen bir ev bulana kadar oturuyorum. 2 aylık süremiz içerisinde çocuklarımın okuluna yakın bir yerde ev bulup taşınacağız." dedi. Deniz Köşkler Mahallesi sakinlerinden Serdar Esin ise "Burada binalar 30-40 yıllık. 7 üzerindeki bir depremde yorgun binalar yerle bir olur. Özellikle Büyükşehir Belediyesi ekipleri hasarlı binaları itirazlara bakmadan yıkmalı" çağrısında bulundu.