Son dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş Berlin Zirvesi açıklaması

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara SETA'da "Küresel Belirsizlik Ortamında Türk Dış Politikası" konulu panelde önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Berlin Zirvesi hakkında "Siyasi çözüme ulaşıncaya kadar destek vereceğiz" dedi. Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de en uzun sınırları olan ülke biziz, bizsiz bir anlaşma olamaz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 15 Ocak 2020, 14:27 Güncelleme 15 Ocak 2020, 14:39
Son dakika: Bakan Çavuşoğlu’ndan flaş Berlin Zirvesi açıklaması

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara SETA'da "Küresel Belirsizlik Ortamında Türk Dış Politikası" konulu panelde önemli açıklamalarda bulundu.


İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Kolay bir coğrafyada yaşamadığımız ortada. Yeni bir dünya savaşına sebep olmadan inandığımız değerleri savunmamız gerekiyor. Böyle bir ortamda Türkiye olarak girişimci ve insanı bir dış politika benimsiyoruz. yeri geldiğinde sahadaki mücadelenin dünya barışına katkı sağladığını görüyoruz. Barış Pınarı harekatı bizim için sadece bir güvenlik kaygısı operasyonu değildir. Yanı başımızdaki ülkeler için de olumlu sonuçları olmuştur. Harekat başladıktan sonra iki süper güçle, önce ABD sonra Rus ortaklarımızla masaya oturduk."

(Doğu Akdeniz gerilimi üzerine) Hep tek taraflı girişim yapmayın çağrısı yapıyoruz. Yunanistan başta olmak üzere deniz yetki alanlarını belirlemek üzere mutabakat imzalamaya açığız. Yeter ki Türkiye dışlanmasın. Doğu Akdeniz'de en uzun sınırları olan ülke biziz, bizsiz bir anlaşma olamaz. Bu çağrılarımıza rağmen Türkiye'yi dışlama çabaları devam etmiştir.

Önümüzeki süreçte bu alanlarda çabalarımızı sürdüreceğiz. Libya'da ateşkes ve kalıcı bir siyasi çözüm istiyoruz. Barış ve kalıcı çözüm için çabalarımızı sürdireceğiz.

Berlin Zirvesi'nde Erdoğan ve Putin de katılacak. Libya'daki barışa verdiğimiz önemin göstergesi. Siyasi çözüme ulaşıncaya kadar BM'nin çabalarına destek vereceğiz. Suriye'de de hem sahada hem masada yoğun çaba sarf ediyoruz. Örnek bir ülkeyiz. Yaklaşık 9 milyon Suriyeliye yardım ulaştırıyoruz.

Iran, İran, ABD arasındaki gerilimi düşürmek için de büyük çaba sarf ediyoruz. Pek çok liderle görüşmeler yaptık, ziyaretlerimiz oldu. Komşu Irak başka ülkelerin çatışma alanı olmamalı.