İnfaz yasası için önemli açıklama! Af yasası ve ceza indiriminde son durum nedir? İkinci yargı paketi...

Af yasası hakkındaki detaylar uzun süredir gündemde yer alan konuların başında bulunuyor. Mahkum ve mahkum yakınları af yasası ve ceza indirimi hakkındaki gelişmeleri yakından takip ederken konu hakkında bugün AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik önemli açıklamalarda bulundu. Çelik'in açıklamalarının ardından " Af yasası ve ceza indiriminde son durum nedir?" sorusu hakkındaki araştırmalar artış gösterdi. Peki, ikinci yargı paketi maddelerinde neler var? İşte son gelişmeler...

Giriş Tarihi 06 Aralık 2019, 20:08 Güncelleme 06 Aralık 2019, 20:11
İnfaz yasası için önemli açıklama! Af yasası ve ceza indiriminde son durum nedir? İkinci yargı paketi...

İÇİNDEKİLER

Yeni yargı paketi hakkındaki son gelişmeler binlerce vatandaşın gündeminde yer alıyor. Genel af ile ilgili son açıklamayı MHP lideri Devlet Bahçeli yapmıştı. TBMM'ye önümüzdeki ay sunulması beklenen "İkinci Yargı Paketi" kapsamında genel af ve ceza indirimi düzenlemesinin yer alıp almayacağı merak konusu oldu. İnfaz yasası hakkında bugün AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. İşte af yasası ve ceza indirimi hakkındaki son detaylar...

İNFAZ DÜZENLEMESİ İÇİN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, infaz düzenlemesine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Çelik görüş ayrılığı mı var sözlerine şu şekilde yanıt verdi:

Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Bahçeli arasında gerek yüz yüze gerek telefonla görüşme konusunda herhangi bir sorun yok. Cumhur İttifakına vatandaşlarımızın verdiği desteği görüyoruz. Sonuçta iki farklı parti var. Cumhur İttifakında güçlü yürüyüşünde bir çatlak oluşması gibi bir durum olamaz.

Burada da arkadaşlarımız hem bizim partimizden hem de MHP'den Cumhur İttifakının bu konuları değerlendirdiği bir mekanizma var. Burada tam bir nokta konmuş değil. Hem partide hem de Adalet Bakanlığında çalışmalar devam ediyor. Dosya kapandı denecek bir noktada değiliz. Cumhur İttifakı açısından bir sorun söz konusu değil burada.

Hangi suçları kapsayacak: Terör suçları, kadın ve çocuğa şiddet, cinsel istismar ve mükerrer suçlar. Yani, bir suçun aynı kişi tarafından birden fazla işlenmiş olması da bu kategoride sıralandı. AK Partili hukukçu kurmaylar uyuşturucu suçlarının da kapsam dışında kalması kararı aldı.

Uyuşturucu suçları: AK Partili kaynaklar, daha önce verdiği yasa teklifinde uyuşturucuyla ilgili suçları da infaz indirimi kapsamına sokan MHP'nin de iknaya yakın olduğunu dile getirdiler. AK Parti'nin üzerinde çalıştığı teklif metninde, AMATEM gibi bağımlılıkla mücadele merkezlerinin daha etkin rol oynaması ve bu suçlar için rehabilitasyona ağırlık veren bir düzenlemeye gidilmesi planlanıyor.

Denetimli serbestlik: İnfaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik süresi de de artırılacak. Şu anda 2 yıl olan denetimli serbestliğin üst sınırının 3 yıla çekilmesi bekleniyor. Bir diğer görüş ise aldığı cezanın 5'te biri oranında denetimli serbestlik. Yani 20 yıl ceza alan biri için denetimli serbestlik süresinin 4 yıl olması.

İnfaz indiriminin kapsadığı suçlarda ise cezaevinde kalınacak süre 3'te 2'den yüzde elli'ye indirilecek. Yani 20 yıl ceza alan biri 10 yıl cezaevinde kalacak. AK Parti çalışmasının tamamladıktan sonra teklif taslağını başta MHP olmak üzere tüm siyasi partilere götürecek ve uzlaşı arayacak. Teklifin yılbaşından sonra Meclis Başkanlığı'na verilmesi ve 2020 yılının ilk aylarında yasalaşması planlanıyor.