Başkan Erdoğan: Trump’ın hakikatin yanında yer alması gerçekten manidar

Başkan Erdoğan, Londra'da gerçekleşen NATO Zirvesi'ni gazetecilere değerlendirdi. İkili görüşmelere de değinen Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile S-400 ve F-35 konularının masada olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2019, 15:18 Güncelleme 05 Aralık 2019, 15:50
Başkan Erdoğan: Trump’ın hakikatin yanında yer alması gerçekten manidar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Londra'da medya temsilcilerine Trump ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarını anlattı:

"İspanya ve Yunanistan'dan sonra üçüncü toplantımızı ABD Başkanı Sayın Trump ile gerçekleştirdik. Sayın Trump ile olan görüşmemiz de gayet verimliydi. Bazı sorun alanlarını gündeme getirdik. Onları tekrar konuştuk, görüştük. Bu konularla ilgili olarak da takibini ilgili arkadaşlarımız sürdürecekler. İkili ilişkilerde özellikle bu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi üzerindeki çalışmaya ağırlık vereceğiz. Ayrıca NATO Zirvesi ve bölgesel konuları ele aldık. S-400 ve F-35 konusunda ise daha önce görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamaları da zirvenin ana gündem maddelerinden biriydi.

Erdoğan, Trump'ın Macron ile görüşmesinde Türkiye'yi savunmasını ve Fransa'nın tavrını da şöyle değerlendirdi:
"Macron ile bu konulara hiç girmedik. Ama tabi Sayın Trump ile görüşmesinde Sayın Trump'ın hakikatin yanında yer alması gerçekten manidardı. Çünkü bizim Fransa ile çok farklı bir anlaşmamız var. Fransa-İtalya-Türkiye olarak bu adımı atacağız. Ama bu hala savsaklanıyor. Bunun yanında ikinci bir anlaşmamız daha olacak. Onunla ilgili de yine hala adımı atamıyoruz. Aradaki bu tür sıkıntılar nedeniyle maalesef yürümüyor.

Halbuki onların bize ihtiyacı var, bizim de onlara ihtiyacımız var. 'Gecikiyor bu işler. Bu adımları atalım ve neticeye yürüyelim' dedik. O da kabullendi."

Ayrıca bu vesileyle İngiltere'de yaşayan vatandaşlarımızla buluştuk. Cambridge Camii'nin açılışını yapıyoruz bugün. Çevre dostu bir mimari karakterle öne çıkan bu caminin hayırlı olmasını diliyorum. Burada ayrıca Kraliçe II. Elizabeth'in resepsiyonuna ve Başbakan Boris Johnson'ın davetine eşimle birlikte katıldım.

Tabi bu görüşmelerle birlikte NATO'da yapacağımız birçok iş var. Malum NATO'daki görevimiz ve ittifak içindeki konumumuz büyük önem arz ediyor. Bunları da hassasiyet içerisinde yürüteceğiz. Türkiye, NATO içinde en büyük orduya sahip ülkeler sıralamasında ilk sıralarda. Ordumuzu gerek ileri teknoloji gerek yetkinlik itibarıyla şu anda olduğundan çok daha güçlü bir konuma çıkarma gayretlerine devam edeceğiz.