Ankara, İstanbul kar yağışı var mı? Kar ne zaman yağacak? Meteoroloji günlük 5 günlük hava durumu raporu

Kar ne zaman yağacak? Ankara, İstanbul kar yağışı var mı? Meteoroloji günlük 5 günlük hava durumu raporu haberimizde yer alıyor. Havaların soğuması ile birlikte birçok kişi ne zaman kar yağacağını merakla araştırmaya başladı. Ülke genelinde azalan sıcaklıkların ardından önemler almaya başlandı. Peki, Kar ne zaman yağacak? Detaylar haberimizde... Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlerde Doğu Karadeniz'in iç kesimleriyle birlikte Erzincan, Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş çevrelerinde karla karışık yağmur ve yoğun kar yağışı beklendiği bildirildi. İşte son dakika hava durumu tahminleri...

Giriş Tarihi 02 Aralık 2019, 10:04 Güncelleme 02 Aralık 2019, 10:04
Ankara, İstanbul kar yağışı var mı? Kar ne zaman yağacak? Meteoroloji günlük 5 günlük hava durumu raporu

İÇİNDEKİLER

Aralık ayına girdiğimiz şu günlerde kar yağacak mı? Sorusu herkesin gündeminde özellikle İstanbul ve Ankara'da oturan vatandaşlar kar yağışını bekliyor. Birçok vatandaş Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelecek olan açıklamayı bekliyor. Peki, Kar ne zaman yağacak? İstanbul ve Ankara'da yaşayan vatandaşlar kar yağışının ne zaman başlayacağını öğrenmek istiyorlar. 5 günlük Ankara ve İstanbul hava durumu haberimizde sizlerle. Kar, bulutları oluşturan minnacık su tanelerinin çok soğuk havaya karışması sonucu, ince buz parçalarına dönüşmesidir. Bu, çok hızlı bir şekilde olur su tanesi yağmura dönüşmeden kara dönüşür.

KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Nevşehir, Kayseri, Adıyaman, Diyarbakır, Muş ve Bitlis çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Yağışların, Kıyı Ege ile İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa çevreleri ve Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, akşam saatlerinden sonra Bayburt, Erzurum, Kars, Ardahan, Muş ve Bitlis çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat), Orta ve Doğu Karadeniz'in yüksekleri ile Bursa çevrelerinde yer yer kuvvetli fırtına (60-90 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Kıyı Ege ile İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa çevreleri ve Antalya'nın doğu ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, sel gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI UYARISI

Yağışların; öğle saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli kar, 1000 m. üzeri rakımlı yerlerde yer yer yoğun kar (20 cm. ve üzeri) yağışı şeklinde olacağı tahmin edildiğinden meydana gelmesi muhtemel buzlanma, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

HAVA SICAKLIĞI: Kuzeybatı kesimlerde 4 ila 8 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve tüm yurtta mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeybatı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, bu sabah saatlerinden itibaren Marmara'da kuzeyli yönlerden kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Bu akşam saatlerine kadar Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde yağışların kuvvetli (51-100 kg/m2/ 24 saat) olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Öğle saatlerinden itibaren Orta ve Doğu Karadeniz'de ( Ordu, Giresun, Trabzon, Rize illeri ve Artvin'in kıyı kesimleri) başlaması beklenen yağışların, yarın (Pazartesi) öğle saatlerine kadar kuvvetli ( 51-100 kg/m2) olması beklendiğinden meydana gelmesi muhtemel olumsuzluklara (Sel, su baskını, heyelan riski, yüksek rakımlı yerlerde meydana gelecek yoğun kar yağışından kaynaklanan ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI Yarın (Pazartesi) sabah saatlerine kadar Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın Kuzey, Elazığ'ın doğu, Batman'ın kuzey, Muş'un batı ilçelerinde yağışların kuvvetli (30-75 kg/m2/ 12 saat) olması beklendiğinden meydana gelebilecek sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KAR NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Kar, bulutları oluşturan minnacık su tanelerinin çok soğuk havaya karışması sonucu, ince buz parçalarına dönüşmesidir. Bu, çok hızlı bir şekilde olur su tanesi yağmura dönüşmeden kara dönüşür. Aslında kış mevsiminde bulutlar minik buz parçaları içerir ama kar olarak yağması için belli etkenlerin bir araya gelmesi gerekir. Bu etkenler; düşük ısı ve hava akımıdır. İşte bu ortam, buz parçacıkların birleşerek kar şeklinde yağmasına yol açar. Kar donmuş su parçacıklarından oluşur. Bunlar havada buz kristalleri şeklinde ya da kar taneleri biçiminde yere düşer. Kar taneleri esasen buz kristal kümeleridir.

Havadaki sıcaklık donma noktasına gelindiğinde, su buharı yoğunlaşarak bir toz parçasının etrafında buzlaşır ya da çok küçük bir kristal şeklini alacaktır. Donan damlacıklar, daha sonra başka buz kristallerine yapışarak büyür ve kar taneleri oluşur. Kar taneleri, içindeki hava akımları tarafından tutulmayacak ağırlığa erişmesi halinde yere düşmeye başlayacaktır. Böylelikle bizleri kendine hayran bırakacak şekilde gökyüzüne yavaş yavaş inecektir.