Af 23 Ekim son dakika haberleri: 1. yargı paketi ile 38 bin kişi tahliye edilecek

Af yasası her an çıkabilir. Yeni yargı reformu paketi Türkiye'de merakla bekleniyor. Özellikle binlerce kader mahkumu aileleri yargı paketinde af var mı sorusunu soruyor. Peki yargı paketinin içerisin de neler var? Ceza infaz ve denetimli serbestlik süreleri uzatılacak mı? Af yasası 2019 ne zaman çıkacak? İşte yeni yargı paketi ile ilgili tüm merak edilenler.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2019, 09:23 Güncelleme 30 Ekim 2019, 11:03
Af 23 Ekim son dakika haberleri: 1. yargı paketi ile 38 bin kişi tahliye edilecek

İÇİNDEKİLER

TBMM'den geçen 1. yargı paketi ile ceazevlerinde bulunan 280 bin tutukludan 38 bin kişinin tahliye edileceği bildirildi. Başkan Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Yargı reformunda ikinci paket hazırlanıyor. denetimli serbestlik süresi yeniden belirleniyor. Denetimli serbestlik süresi değiştiriliyor." dedi. Peki, af ve ceza indirimi yasası ne zaman çıkacak? İşte 23 Ekim af ile ilgili son gelişmeler...

TÜM GENEL AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

YILBAŞINDAN ÖNCE MECLİS'TEN GEÇECEK

Bir zamandır Adalet Bakanlığı'nın üstünde çalıştığı düzenlemenin, bundan böyle getirilmesi düşünülen yargı paketleri içerisinde değil, ayrı bir düzenleme olarak Meclis'ten geçirilmesi düşünülüyor. Düzenlemenin, son anda bir değişiklik olmaz ise, yılbaşından önce TBMM'den geçirilmesi amaçlanıyor.

280 BİN TUTUKLU VAR

Cezaevlerinde halihazırda 280 bin kadar tutuklu ve hükümlü yer alıyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün Temmuz 2019 bilgilerine göre Türkiye'de 353 cezaevi var ve bunların toplam kapasitesi 218 bin. Gerçekleştirilecek infaz düzenlemesi ile, cezaevinden en az 38 bin kişinin tahliye olacağı düşünülüyor.

38 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

AK Partili bir görevli, üst sınırı hemen öngörmenin mümkün olmadığını söylemekle beraber 38 ile 40 bin arasında kişinin kanun çıkar çıkmaz tahliye edilebileceğini düşündüklerini ifade etti.

AF YENİ YARGI REFORMUNDA ÇIKACAK MI?

Hazırlanan düzenlemenin içerisinde af yasası bulunmuyor ancak ceza infaz sisteminde bir dizi değişiklikler yer alıyor. Tutuklu kalınan sürenin hesaplanması, denetimli serbestlik için uygulanan sürenin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması. Bazı dava ve hükümlerin kaldırılması gibi infaz yasalarında değişiklik öngörülüyor. Kesinlikle af yada ceza infaz yasasından faydalanamayacak suçlar da hemen hemen belli oldu. Toplum tarafından kınanan suçlar, terör, istismar ve bunun gibi ağır suçlar için herhangi bir indirim yada af bulunmuyor.

75 YAŞ ÜZERİNDEKİLERE EV HAPSİ

Yeni düzenlemede yer alan maddelerden biri de 75 yaş üzerindeki kişilerle ilgili. 75 yaşın üzerinde suç işleyen bir kişi eğer 5 yıla kadar ceza alırsa cezaevine girmeyecek ve cezası evde infaz edilecek. Bu sürenin üzerinde bir ceza alan kişiler ise cezaevine girecek.

Sosyal medyada mahkum yakınları affın çıkması için milletvekilleri ve bakanları yakından takip ediyorlar. Seslerini her platformda duyurmaya çalışıyorlar.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Cins el suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek.

Kader mahkumları dahil birçok tutuklunun göz af yasasında kasım ayında yeni yargı reformunun yasalaşmasıyla birlikte cezaevlerinde tutuklu bulunan 250 binden fazla hükümlünün serbest kalacağı tahmin ediliyor.