Akçakale nerede? Akçakale hangi ilin sınırları içerisinde yer alıyor? İşte haritadaki yeri...

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla birlikte vatandaşlar Akçakale hakkında araştırma yapmaya başladı. Yapılan açıklamada Akçakale'de okullar tatil edildiği duyuruldu. Vatandaşlar şimdi arama motorlarında Akçakale nerede sorusuna yanıt arıyor. Peki, Akçakale hangi ilin sınırları içerisinde yer alıyor? İşte haritadaki yeri...

Giriş Tarihi 09 Ekim 2019, 18:18 Güncelleme 09 Ekim 2019, 18:23
Akçakale nerede? Akçakale hangi ilin sınırları içerisinde yer alıyor? İşte haritadaki yeri...

İÇİNDEKİLER

Akçakale'de okullar Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla tatil edildi. Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge oluşturmak amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nda bugün önemli gelişmeler yaşanmaya başlandı. Bu kapsamda pek çok kişi şimdi Akçakale nerede sorusuyla ilgili araştırma yapıyor. Peki, Akçakale hangi ilin sınırları içerisinde yer alıyor?

AKÇAKALE NEREDE?

Akçakale, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. M.Ö.II. asır ortalarında Asur hakimiyetinde olan ilçe; M.Ö. 610'da Med ve Persler'in eline geçmiştir.

Büyük İskender'in M.Ö. 331 yılındaki Asya Seferi'nde Makedonya Krallığına katılmış ve İslam dönemine kadar sırayla Seleukoslar, Edessa (Osrhoene) Krallığı, Roma, Bizans ve Sasaniler arasında el değiştirmiştir. Akçakale 640 yılında Şam ordusunun 661 yılında Emevîler'in eline geçti. 750 yılında Emevîler'in ortadan kaldırılması üzerine Abbasi hakimiyetine geçen yöre 1087'de Selçuklular tarafından feth edilmiştir.

1144 yılında Urfa'nın Zengiler tarafından fethedilmesi ile Musul Atabeyliğine bağlanan bölge daha sonra Eyyubilerle Anadolu Selçukluları arasında paylaşılmıştır. 1244 yılında Tatarlar, 1260'da ise Moğollar tarafından tahrib edilen şehir Türkiye-Suriye sınırı çizilmeden önce Tel Ebyâd (Beyaz Tepe) olarak biliniyordu. 1921'de sınır tespitinden sonra Akçakale olarak tanındı ve 1946 yılında ilçe haline getirildi.

Suriye sınırına sıfır noktasında bulunan Akçakale Gümrük Kapısıyla Suriye'ye açılan tek ticari kapısıdır.