İstanbul'daki korkutan deprem sonrası uzmanların çelişen açıklamaları şok etti

Silivri açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem büyük bir paniğe yol açtı. Sarsıntının ardından kameraların karşısına çıkan uzmanların yaptıkları açıklamalar, adeta artçı sarsıntı yarattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2019 Güncelleme 25 Eylül 2019, 08:01
İstanbul’daki korkutan deprem sonrası uzmanların çelişen açıklamaları şok etti

İÇİNDEKİLER



İstanbul ve çevre iller, dün saat 11.01'de büyük bir korku yaşadı. Marmara denizi Silivri açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem, bu tehlikenin her an gelebileceğini hatırlattı. Sarsıntı nedeniyle özellikle Silivri İlçesi'ndeki okullar boşaltıldı, öğrenciler evlerine yollandı. Olayda herhangi bir yıkıntının, can ve mal kaybının olmadığı açıklandı. Yerin 5.36 kilometre derininde oluşan depremin Silivri'ye bağlı Muratköy'e uzaklığı, 20 kilometre olarak hesaplandı. Deprem sonrası her zaman olduğu gibi, uzmanlar birbirleriyle çelişen açıklamalar yaptı. Adeta bu açıklamaları, artçı sarsıntı yarattı:



Dr. Doğan Kalafat: (Kandilli Rasathanesi Müdürü): Bu bize büyük deprem üretme potansiyelinin yüksek olduğunu işaret ediyor. Ama 7'den büyük olmaz...

Prof. Süleyman Pampal: Burada 50-70 km. uzunluğunda kırılmamış bir parça var. Kırılırsa 7'den büyük bir deprem yaşanır.



Prof. Okan Tüysüz: Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge. Ama çok fazla büyük bir depremin işaretçisi değil.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: 1912 yılındaki depremle bu faydaki enerji boşalmıştır. Burada büyük bir stres oluşmadı. Fayda 6.5'tan büyük deprem olması imkansız.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Bu depremleri, 2045 yılına kadar göreceğiz. Bunlar uyarıcı depremlerdir. Artçılar olacaktır ama henüz büyük bir deprem beklentisi içinde değilim.

Prof. Hasan Sözbilir: Fay parçası üzerindeki bu tür küçük ölçekli kırılmalar, olumlu bir gelişmedir. Büyük deprem olasılığı azalıyor.