Başkan Erdoğan: Her an her şeyi yapacak durumdayız

Başkan Erdoğan, Rusya dönüşü önemli bilgiler verdi. Fırat’ın doğusuna operasyon için hazırlıkların tamamlandığını söyledi. ABD’ye ‘güvenli bölge’ mesajı gönderdi: Bir oyalama sürecine kesinlikle müsaade etmeyiz. Şu anda bütün sınır boylarında hazırız. Her an her şeyi yapabilecek durumdayız.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ağustos 2019 Güncelleme 29 Ağustos 2019, 07:50
Başkan Erdoğan: Her an her şeyi yapacak durumdayız

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özetle şu ifadeleri kullandı.

KARARLIYIZ: Putin ile Suriye meselesini ele aldık. En acil konu İdlib Mutabakatı'nın uygulanması ve operasyonların durdurulmasıdır. Teröre karşı mücadelede kararlıyız.

İDLİB'DEKİ SALDIRILAR: Gözlem noktamıza yapılan saldırıların bizi rahatsız ettiğini Putin'e ifade ettik. O da "Türk askerlerinin zarar görmesini istemiyoruz" dedi. Beraber çalışmanın devam etmesi şarttır.

SU-35 ve SU-57 UÇAKLARI: F-35'ler noktasında biz pazar değiliz. Biz burada üreticiyiz. Sayın Trump ile bir telefon görüşmemiz olacak. Onların nihai kararını öğrendikten sonra adımlarımızı atacağız. Temin edebileceğimiz pazarlar çok. SU-35 ve SU-57 de alternatifler arasında.

FIRAT'IN DOĞUSU: Fırat'ın doğusu konusu özellikle Trump'ın iddialı bir çıkışıydı. Fakat bu işin üzerinde duramadı. Obama'nın söylediği 20 milin dışında bir teklifle geldiler. Yani derinliği daha da daralttılar. "Gereği yapılır" dedik ve adımı attık. Ama hazırlıklarımızı bir kenara koymadık. Şu anda bütün sınır boylarında hazırız. Bütün personel, zırhlı taşıyıcılarımız hepsi sınırda. Her an her şeyi yapabilecek durumdayız.

GÜVENLİ BÖLGE
Fırat'ın
doğusunun PYD-YPG'den temizlenmesi için önemli adımlar atıyoruz. Güvenli bölge kurulması için ABD ile vardığımız mutabakat doğru adımdır. İki hususun altını çizmek isterim. Münbiç'tekine benzer bir oyalamaya asla müsaade edemeyiz. Süreç hızlı ilerlemelidir. Fırat'ın doğusunun PKK-YPG-PYD için korunaklı bir bölge haline gelmesine izin vermeyiz.

HİLAL KAPLAN



Başkan Erdoğan, dün ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield'ı kabul etti.


ERDOĞAN İLE TRUMP GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, telefonda konuştu. Görüşmede rejim saldırılarının sürdüğü İdlib'de sivillerin korunması ve yeni insani krizlerin önlenmesi amacıyla işbirliğinin sürdürülmesi kararlaştırıldı. Erdoğan, Fransa'da gerçekleştirilen G-7 Zirvesi'nde İran konusunda atılan adımlar ile ABD Büyükelçisi Satterfield'ın görevine başlamasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Öte yandan Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Johnson ile de görüştü. İkili, Suriye ve İdlib'i masaya yatırdı.