Kurban eti nasıl tüketilmeli? Kurban eti yıkanır mı?

Kurban eti yıkanır mı? Kurban Bayramı 11 Ağustos tarihinde idrak edilmeye başlandı. Kurban Bayramı'nda kurban kesim ibadeti gerçekleştirilecek. Kurban etinin nasıl temizleneceği ve tüketiminin nasıl olacağı merak konusu.

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2019, 09:14 Güncelleme 31 Temmuz 2020, 00:52
Kurban eti nasıl tüketilmeli? Kurban eti yıkanır mı?

İÇİNDEKİLER

Kurban eti yıkanır mı? Kurban Bayramı bugün idrak ediliyor. Kurban etini tüketmeden dikkat edilmesi gerekenler ve nasıl saklanacağı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki kurban eti nasıl tüketilmeli? İster kasaptan aldığınız bir et olsun ister kurban eti olsun mutlaka temizleme aşamasından geçmelidir. Sağlığın korunması yanında aynı zamanda etin daha lezzetli olması içinde et temizliği önemlidir.

ETİN KANININ TEMİZLENMESİ

Etin üzerinde bırakılan kan bir çok kişinin bildiği üzere bozulmasına neden olur.

Bu yüzden belirli yöntemler dahilinde etin temizlenmesi sağlıklı bir şekilde pişirilip güven içerisinde tüketilmesini sağlar.

Etin kanının temizlenmesi sırasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri et çiğ haldeyken bir kap içerisine konulduktan sonra soğuk suda 15 ila 20 dakika bekletilmesidir.

Soğuk su etin üzerindeki kanın arındırılmasında büyük rol oynamaktadır.

ÖNERİLER VERİLDİ!

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Diyetisyen Merve Karakuş, sağlıklı beslenme ile ilgili önerilerde bulundu. Kırmızı etin fazla tüketiminin başta kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri olmak üzere birçok hastalıkla ilişkili olabileceğine dair çalışmalar bulunduğunu anımsatan Diyetisyen Karakuş, et tüketiminin fazla olmasının en önemli zararlarından birinin de kolesterol yüksekliği olduğuna vurgu yaptı. Kan kolesterol değerlerinin yükselmesinin özellikle kalp damar sağlığı açısından risk oluşturabildiğine dikkat çeken Karakuş, "Kırmızı et, sindirimi zor olduğu için mideyi rahatsız edebilmekte ve bağırsakta değişim oluşturarak kabızlık sorununu meydana getirebilmektedir. Bunu önlemek için etle birlikte mutlaka sebze veya salata gibi lif içeriği yüksek besinlere yer vermek gerekir" dedi.

"MİDE RAHATSIZLIKLARI ÇEKEN BİREYLER ETİ 24 SAAT BEKLETMEDEN TÜKETMEMELİDİR"

Et tüketiminde yapılan en büyük yanlışın, bayram günü kesilen hayvan etinin bekletilmeden tüketilmesi olduğunu belirten Karakuş, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Et tüketiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da, et ile beraber kalsiyum kaynaklı yoğurt, süt, ayran tüketmemektir. Çünkü bu besinler demirin emilimini azaltıcı etki gösterir. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze veya kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir" şeklinde konuştu.

Özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının bu dönemde risk altında olduğunu dile getiren Karakuş, sağlıklı bireylerin bile dikkatli beslenmediğinde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabileceğine işaret etti. Kurban etini saklama yöntemleri hakkında da bilgiler paylaşan diyetisyen Karakuş, "Etler; büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilmektedir. Buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır" ifadelerini kullandı.