YAŞ kararları 1 Ağustos 2019 son dakika: YAŞ terfi atama kararları listesi kimler atandı, kimler emekli oldu?

1 Ağustos 2019 YAŞ kararları son dakika: YAŞ terfi atama kararları listesi kimler atandı, kimler emekli oldu? Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlığında gerçekleştirilen Şura toplantısının ardından alınan kararları imzaladı. Erdoğan Dijital Medya hesabından, Erdoğan'ın YAŞ kararlarını imzalamasına ilişkin fotoğraf paylaşıldı. Yüksek Askeri Şura kısaca YAŞ, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak Ankara'da barış zamanlarında görev yapmak üzere oluşturulan kuruldur. 1972 yılında oluşturulan kurulun görevleri 26 Temmuz 1972 tarihinde 14257 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile belirlenmiştir.

Giriş Tarihi 02 Ağustos 2019, 09:23 Güncelleme 02 Ağustos 2019, 09:23
YAŞ kararları 1 Ağustos 2019 son dakika: YAŞ terfi atama kararları listesi kimler atandı, kimler emekli oldu?

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını onayladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "14 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi" açıklamasını yaptı. Olağanüstü haller dışında yılda bir kez Cumhurbaşkanı başkanlığında, Cumhurbaşkanı yardımcısı, Genelkurmay Başkanı, Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim bakanları ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları toplanır. İşte 1 Ağustos 2019 YAŞ kararları son dakika açıklaması. YAŞ terfi atama kararları listesi kimler atandı, kimler emekli oldu?

SON DAKİKA YAŞ KARARLARI

- YAŞ kararıyla 30 Ağustos 2019 itibarıyla 14 general ve amiral bir üst rütbeye, 40 albay general ve amiralliğe yükseltildi.

- Bir general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül'den itibaren, 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos itibarıyla emekliye sevk edildi.

- YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneral İrfan Özsert, korgeneralliğe terfi ettirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Halen 241 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla 233 olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ kararlarını onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını onayladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "14 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi" açıklamasını yaptı.

İşte YAŞ'ta terfi alan komutanlar listesi

-Kara Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneral İrfan Özsert, korgeneralliğe

-Kara Kuvetleri Komutanlığı'ndan Tuğgeneraller; Bahtiyar Ersay, Sezai Öztürk, Ömer Ertuğrul Erbakan, Ahmet Kurumahmut ve Selami Arslan Tümgeneralliğe

-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu Tümamiralliğe

-Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğgeneraller; Erdoğan Gür, İsmail Üner, Kutlay Demir, Ali Serin, Olcay Yılmaz ve Selçuk Aygün tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Toplantıya kimler katıldı?

Erdoğan başkanlığındaki basına kapalı toplantıda; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz hazır bulundu.

"14 GENERAL VE AMİRAL BİR ÜST RÜTBEYE YÜKSELTİLDİ"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "14 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi" açıklamasını yaptı.

TOPLANTI 1,5 SAAT SÜRDÜ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan başkanlığındaki basına kapalı toplantı, yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz hazır bulundu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Bu yıl TSK komuta kademesinde bir değişiklik beklenmiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in iki, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın da bir yıl süresi var. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün iki yıllık görev süreleri sona eriyor. Ancak Özbal ile Küçükakyüz'ün görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması bekleniyor.

YAŞ kararları kapsamında bazı kor'lar bir üst rütbeye terfi edecek. Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise yedi isim arasından bazıları dördüncü yıldızı takacak.

Darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanı olan Korgeneral Zekai Aksakallı'nın terfi alip almayacağı ile 2'nci Ordu Komutanlığı'nı koi rütbesiyle yaparken geçen şûrada 'or'luğa terfi ettirilen ancak yıl sonunda sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınarak Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na atanan Orgeneral İsmail Metin Temel'in durumu merak ediliyor.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA (YAŞ) NE ZAMAN KURULDU?

Yüksek Askeri Şura kısaca YAŞ, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak Ankara'da barış zamanlarında görev yapmak üzere oluşturulan kuruldur. 1972 yılında oluşturulan kurulun görevleri 26 Temmuz 1972 tarihinde 14257 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile belirlenmiştir.

YAŞ'IN GÖREVLERİ NELERDİR?

- Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik ana fikrin (konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususları ve Silahlı Kuvvetlerin ana program ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmek.

- Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen mevzuat taslaklarını inceleyip görüş bildirmek.

- Cumhurbaşkanının lüzum gördüğü hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek ve mevzuatla verilen görevleri yapmak.

- YAŞ, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır.

- Cumhurbaşkanı acil durum gerektiğinde Şura'yı toplayabilir.

YAŞ ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUR?

Olağanüstü haller dışında yılda bir kez Cumhurbaşkanı başkanlığında, Cumhurbaşkanı yardımcısı, Genelkurmay Başkanı, Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim bakanları ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları toplanır.