Babanız sizi reddedemez

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı. İşte İmal'e sorulan sorular ve yanıtları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2019 Güncelleme 01 Temmuz 2019, 08:02
Babanız sizi reddedemez

İÇİNDEKİLER

Babamla çok sık tartışıyorum. Bana sinirlendiğinde 'Evlatlıktan reddederim' diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?
Aile kutsal bir bağdır. Aile içerisinde olan tartışmalar kimi zaman kaçınılmazdır. Baba ile olan tartışmalar hem sizin ruhsal yapınızı etkiler hem de geleceğe karşı kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Yaşanan olumsuzluğu bir an evvel halletmek ve bitirmek ise en sağlıklısıdır. Diğer aşamaya geldiğimizde, hukuksal olarak babanın evladını reddedebildiği bir yasal düzenleme Türk hukukunda mevcut değildir. Babanız maddi anlamda size bir şey vermek istemiyorsa, ancak bir vasiyetname ile mirasından çıkarabilir. Hatta bu halde bile kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmakta ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamamaktadır. Onun haricinde sizi inkar etmesi mümkün değildir.

18 AY KİRA KATKISI
Eski evimizi kentsel dönüşüme verdik. Çok uzun sürüp, bize maddi anlamda sorun çıkarır mı?
Eski yapıların yeniden kuvvetlendirilmesi, depreme dayanıklı hale gelmesi, modern yapıda inşa edilip, güvenle oturulması amacıyla oluşturulan yenilenme sürecine kentsel dönüşüm denir. Toplu olarak zaman zaman belli alanlarda uygulanan işlemlerdir. Belediyeler yerleşim alanlarında mevcut olan imar planında düzenlemeye giderek yeni bir binayı ev sahiplerine teslim ediyor. Çok uzun sürüp sorun çıkaracak süreçler olmamakla beraber yaklaşık olarak 1 yıllık gibi bir sürede yeni binaya kavuşmak mümkün olabiliyor. Yine de anlaştığınız müteahhidin mali gücünü ve daha önce yapmış olduğu projeleri görerek, müteahhidi araştırarak dikkatli karar vermek, ileride bir mağduriyet yaşanmasını engelleyecektir. Devlet tarafından da konut yenilenmesi yaparken 18 ay kira katkısı tarafınıza sunulmuş oluyor.


SİZ SORUN YAZARIMIZ CEVAPLASIN / FERİDE HİLAL İMAL