Askerlik yasası ne zaman yasalaşacak, Meclis'ten geçti mi? İşte askerlik yasasında son durum...

Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren askerlik yasası ile ilgili görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sürüyor. Şimdi birçok vatandaş "Askerlik yasası ne zaman yasalaşacak?" sorusuna yanıt arıyor. Genel Kurul'da, temel kanun olarak görüşülen teklifin, 1. bölümündeki ilk 6 maddesi kabul edildi. Peki, askerlik yasası Meclis'ten geçti mi? İşte askerlik yasasında son durum...

Giriş Tarihi 19 Haziran 2019, 18:35 Güncelleme 19 Haziran 2019, 18:37
Askerlik yasası ne zaman yasalaşacak, Meclis’ten geçti mi? İşte askerlik yasasında son durum...

İÇİNDEKİLER

Askerlik yasasına dair son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Askerlik yasası ne zaman yasalaşacağı birçok kişi tarafından merakla araştırılıyor. Peki, askerlik yasası Meclis'ten geçti mi? Yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki nihai oylaması haftaya salı günü yapılacak. İşte askerlik yasasına dair son gelişmeler...

ASKERLİK YASASINDA SON DURUM NE?

Yeni askerlik yasası salı gününe kaldı. Teklifin TBMM'deki oylaması haftaya salı günü yapılacak.

ASKERLİK YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

Askerlik yasasının maddeleri Meclis'te görüşülüyor. Yasa için görüşmeler Meclis'te önümüzdeki hafta devam edecek.

HER ERKEK ASKERLİK HİZMETİ YAPACAK

Öte yandan Genel Kurul'da, temel kanun olarak görüşülen teklifin, 1. bölümündeki ilk 6 maddesi kabul edildi. Teklifin kabul edilen maddelerine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek askerlik hizmeti yapmaya mecbur olacak, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek.

Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınmalarının esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

ASKERLİK SÜRESİ KAÇ AY OLDU?

Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmeyecek. Bu yükümlüler hakkında ilk 6 aylık hizmet süresi için ayrı, diğer 6 aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilecek.

HARÇLIK ÖDENECEK

Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlerin sayı, istek, tercih durumları ve özlük hakları, ilgili kuvvet komutanlıkları tarafından yürütülecek. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, görevlerinin devamı süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenecek.

Teklifin, "Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilebilir" hükmüne, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının verdiği önergeyle "Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamaz" ibaresi eklendi.