Zor soruya Hayati İnanç'tan muhteşem cevap

Edebiyat Fakültesinden eğitim almış bir öğrencinin şair Nabi'yi neden bilmediği şeklindeki soruya Hayati İnanç'ın verdiği cevap büyük  büyük beğeni aldı. Soruyu Tuğrul Bey'den alıp günümüze getirerek cevaplayan İnanç, yüzyıllardır süreklliğin devam ettiğini vurguladı.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2019, 00:07 Güncelleme 01 Haziran 2019, 00:13
Zor soruya Hayati İnanç’tan muhteşem cevap

İÇİNDEKİLER

İnanç, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü son sınıfta okuyan bir öğrencinin "iki ay sonra okul bitecek Allah bilir edebiyat öğretmeni olacağım. Fakat Nabi'yi sizden duydum. Dört yıldır Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum adından başka bir şey bilmiyorum, ben kötü bir talebe olduğumu biliyorum ama Nabi gibi bir şairi tanıtmayan eğitim sistemi veya sosyal yapı nasıl gelişti nasıl olabilir? şeklinde soru sorduğunu belirtti.

İnanç soru soran gence "Çankaya Köşkü'nde şuan kim var. Kaçıncı başkan? şeklinde soru sorduğunu "11" cevabı alınca şöyle devam etti. "11 diyorsun ya o sebeple Nabi'yi anlayan okumuş olmaz olmayacak. Yanlış. Doğru cevap, 74... Tuğrul Bey 1, Alparslan 2, Melihşah 3, Ertuğrul Gazi 27, 36 Osmanlı padişahı eder 63. 11 reisi cumhur 74, şimdi oldu 75. Sen bu zinciri neresinden kopardın da... Hocam rejim... Merhum Fatih İstanbul'u fethettiğinde rejim değişmedi mi?Yavuz Mısır'ı fethedince... Senin gözden kaçırdığın değişmeyen şeyler. Rejimden daha derinde olan temel unsurlar. Vatan, millet, devlet, din ve dil değişmedi bin yıldır. Bunu görmezden gelip son rejim değişikliğine odaklanıp 11. cumhurbaşkanımıza idare olunuyoruz dersen Nabi senin mensup olduğun iklimin dışında kalacağı için öğrenmen mümkün değil bence lazım da değil. En büyük öksüzlük köksüzlük diyor ya Yahya Kemal, öksüzlükten köksüzlükten en son bahsedilecek coğrafya burası."